Skip to main content

Καρατζαφέρης: Είχα προτείνει στον Παπαδήμο να καταρτίσουμε «Plan B»

O πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας αποκαλύπτει πως είχε προτείνει τον Νοέμβριο του 2011 να μελετηθεί ένα «σχέδιο Β» προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι».

Την κατάρτιση ενός «Plan B» είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real την Παρασκευή.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι τον Νοέμβριο του 2011, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, πρότεινε να μελετηθεί ένα «σχέδιο Β» προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι».

«Τους είπα μήπως πρέπει να φτιάξουμε μία ομάδα να μελετήσει ένα plan B να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι; Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι τεχνοκράτης, ανεξαρτήτως πόσο άρεσε ή όχι σε κάποιους, λέει ότι μόνο να το αποφασίσουμε θέλουμε 6-9 μήνες να το υλοποιήσουμε. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Λέω, ακόμα περισσότερο, αν χρειαζόμαστε 6-9 μήνες ας έχουμε κάνει τα προκαταρκτικά μήπως χρειαστεί, μήπως μας επιβάλουν να φύγουμε, μήπως βρεθούμε στο κενό. Μην βρεθεί 9 μήνες χωρίς νόμισμα η χώρα. Κι έγινε μία συζήτηση», είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας.

Ερωτηθείς ποιοι ήταν παρόντες, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Παπανδρέου, εγώ και ο κ. Παπαδήμος. Ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν, προστέθηκε στην παρέα αυτή λίγο αργότερα, μετά από μερικές ημέρες. Οι άλλοι δύο δεν είδα να παίρνουν θέση. Τότε δεν κατάλαβα γιατί δεν πήραν θέση σε αυτή τη συζήτηση που έγινε. Και το εξήγησαν εν συνεχεία: από τις προσδοκίες που είχε ο καθένας για την προσωπική του εξέλιξη, αλλά ο κ. Παπαδήμος ήταν προετοιμασμένος. Έδωσε μία απάντηση που δείχνει ότι σαφώς είχε μελετήσει το θέμα. Είπε χρειάζομαι 6-9 μήνες από την ώρα που θα το αποφασίσουμε και γι’ αυτό είπα εγώ ας γίνει η επιτροπή και ας προετοιμαστούμε να θέλουμε το λιγότερο δυνατό διάστημα. Αυτό ήταν το “plan B” που είχαμε εισηγηθεί τότε στην κυβέρνηση Παπαδήμου».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίαασε ότι αυτό που λέει ο κ. Καρατζαφέρης «είναι ότι ο ίδιος είχε προτείνει κάποια στιγμή σε μια συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων οι οποίοι στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου να εκπονηθεί ένα σχέδιο σε περίπτωση ανάγκης», επισημαίνοντας ότι «ο κ. Παπαδήμος είπε ότι τέτοιο σχέδιο απαιτεί πολλούς μήνες», και τόνισε:

«Δεν ήμουν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ήμουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Δεν έγινε καμία συζήτηση, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση απόντος του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, γιατί τα θέματα αυτά είναι κατ’ εξοχήν ζητήματα υπουργείου Οικονομικών και ΤτΕ».

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Και να κάνω μια απλή διάκρισης που είναι θεμελιώδης. Είναι άλλο πράγμα μια χώρα να έχει σχέδιο προστασίας χρηματοπιστωτικής, χρηματοοικονομικής της χώρας, και είναι και άλλο μια κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής της χώρας. Γιατί εδώ δεν επρόκειτο για ένα Plan B, εάν μας συνέβαινε κάτι κακό, που δεν το θέλουμε, να ξέρουμε τι να κάνουμε, πρόκειται για ένα plan X που ήταν ένα εναλλακτικό πολιτικό σενάριο με επιλογή και βούληση των κυβερνώντων ή έτσι τουλάχιστον το είχε καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης και ο κ.Γκάλμπρεϊθ».