Skip to main content

Καραθανασόπουλος: Προς όφελος του κεφαλαίου τα αντισταθμιστικά μέτρα

Καμία αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει, χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Παρά τις διαφορές τους (ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνησης) έχουν συμπράξει μέτωπο απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, απέναντι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, την οποία ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση», η οποία είναι «τμήμα μιας συνολικότερης διαπάλης» μεταξύ ΔΝΤ και ΗΠΑ από τη μια, και της ΕΕ και της Γερμανίας από την άλλη «με επίδικο ποιος θα κερδίσει περισσότερο, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν περισσότερο ωφελημένοι».

Κάλεσε, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν τα μέτρα σχετίζονται με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, «όπως σαφώς εννόησε ο επικεφαλής του Eurogroup».

Ο κ. Καραθανασόπουλος, πρόσθεσε πως καμία αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει, χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, όχι μόνο για να επιβάλει την αναπλήρωση των απωλειών, αλλά και για να συντρίψει το καπιταλιστικό σύστημα.

Ειδικά ως προς τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο κ. Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως είναι προς όφελος του κεφαλαίου κατά κύριο λόγο, και ένα μικρό μονάχα μέρος θα οδηγηθεί στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Σχετικώς με τις αναφορές περί ευρωπαϊκών κεκτημένων στα εργασιακά, υπενθύμισε τις «αντεργατικές μεταρρυθμίσεις του Ολάντ στη Γαλλία και του Ρέντσι στην Ιταλία, που έγιναν με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θέλουν τον εργαζόμενο αναλώσιμο και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα» και ανέφερε πως τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, και όχι μόνο για όσο διαρκούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Απέναντι στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τέλος της λιτότητας, ανέφερε πως η ανάπτυξη προκύπτει από τις διαχρονικές θυσίες που θα κάνουν οι εργαζόμενοι, και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν τολμά να μιλήσει για αποκατάσταση των απωλειών τους, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξει, «όχι μόνο αποκατάσταση, αλλά ούτε καν βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης».