Skip to main content

Καράογλου: Απεγκλωβισμό ελεύθερων επαγγελματιών που οφείλουν στον ΕΦΚΑ

Ο βουλευτής της ΝΔ προτείνει την αύξηση του συμψηφισμού ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Την αύξηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ που μπορεί να συμψηφίσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος ενώ έχει θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν μπορεί να το κατοχυρώσει λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ, ζητά με ερώτησή του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου.

Η παρέμβασή του αποσκοπεί στον «απεγκλωβισμό» δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αν και έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης εντούτοις παραμένουν χωρίς σύνταξη και άρα χωρίς κάποιο εισόδημα, επειδή οφείλουν στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές άνω του παραπάνω ποσού.

Επί της ουσίας, ο κ. Καράογλου προτείνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εξετάσει τη δυνατότητα ο συμψηφισμός των οφειλών που θα «ξεκλειδώνει» το δικαίωμα συνταξιοδότησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες να γίνεται για ποσό μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, με παράλληλη αύξηση και του αριθμού των 40 δόσεων συμψηφισμού που ισχύει σήμερα.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας: «Η αλλαγή της ισχύουσας διάταξης θα δώσει πολύτιμες οικονομικές “ανάσες” σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η πρότασή μου δεν αδικεί εκείνους που ήταν συνεπείς τα χρόνια της επαγγελματικής τους διαδρομής, παρέχει όμως τη δυνατότητα σε όσους δοκιμάστηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να αποπληρώσουν τις εισφορές τους μέσω μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης. Άλλωστε το Κράτος οφείλει να δείχνει και το ανθρώπινο πρόσωπό του»