Skip to main content

Καραμούζης: Έσχατο μέσο για τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί

Οι συνθήκες και η ρευστότητα βελτιώνονται, καθώς και η διαχείριση των προβληματικών δανείων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Καραμούζη και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την πρόοδο που συντελείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι συνθήκες και η ρευστότητα βελτιώνονται, καθώς και η διαχείριση των προβληματικών δανείων. Χαρακτήρισε ως έσχατο μέσο τους πλειστηριασμούς και τόνισε ότι, από την πλευρά τους, προσπαθούν με τους συνεργαζόμενους πελάτες να εξαντλήσουν όλες τις άλλες δυνατότητες. «Δεν είναι ευχάριστο για εμάς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι ένα μέσο προκειμένου να στείλουν μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν, αλλά αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ότι δεν πρέπει να επιρρίπτουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι μπροστά μας έχουμε μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα νέα λογιστικά πρότυπα, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και υπογράμμισε ότι «ευελπιστούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα, μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του, ισχυρό και δυνατό και να επανέλθει στη χρηματοδότηση της Οικονομίας, που είναι η βασική και κύρια δουλειά μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τους ευχαρίστησε, «γιατί σ' όλη αυτή την περίοδο που η χώρα βλέπει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση -και πρέπει να φθάσουμε σ' αυτή την έξοδο με τη λήξη του προγράμματος- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σταθεί όρθιο και έχει συμβάλει από την πλευρά του προς πολλές κατευθύνσεις».

Αναφερόμενος, δε, στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι θα τα καταφέρουν και υπενθύμισε: «να μην ξεχνάμε -και να μην ξεχνάει κάθε αρμόδιος- ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: πρώτον, τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων μέχρι σήμερα, φυσικά και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης -ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό- πόσο συνέβαλαν οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δυσανάλογα ήταν τα κόστη την εποχή εκείνη».

Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους τους υπευθύνους, και ιδίως κατά την περίοδο των stress tests. «Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή μέσα στο πλαίσιο του ρόλου της έχει κι εκείνη να κάνει όσα της αναλογούν, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά, θα είναι στο πλευρό σας. Όχι γιατί χρειάζεσθε αυτή τη στήριξη, αλλά γιατί χρειάζεται αντικειμενική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο έχουν λειτουργήσει οι ελληνικές τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν γιατί το αξίζουν να στηριχθούν, όχι επειδή είναι ανάγκη λόγω της καταστάσεως. Έχετε κάνει μέχρι τώρα στο ακέραιο την δουλειά σας και είμαι βέβαιος ότι θα την κάνετε και ως το τέλος του προγράμματος» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.