Skip to main content

Καραμανλής και Παπανδρέου σε τεντωμένο σχοινί

Σε κέρδη, λόγω επικοινωνιακής άνεσης του Πρωθυπουργού, ελπίζουν στη Ν.Δ.. Σε οικονομία και ικανότητα διακυβέρνησης θα ρίξει το βάρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στις αναμφισβήτητες επικοινωνιακές ικανότητες του Κώστα Καραμανλή και στην άνεσή του να κερδίζει τις εντυπώσεις σε διαδικασία διαλόγου ποντάρουν, ως ένα από τα τελευταία χαρτιά, λίγο πριν την 4η Οκτωβρίου στη Νέα Δημοκρατία, εν όψει της σημερινής αλλά κυρίως της αυριανής τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. 

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι το "ντιμπέιτ" μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες προσωπικής σύγρουσης ανάμεσα σε Καραμανλή και Παπανδρέου, από την οποία, εάν και εφόσον "επικρατήσει" ο πρωθυπουργός, να αναδειχθεί το διακύβευμα των εκλογών: Καραμανλής ή Παπανδρέου μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την οικονομική κρίση;

Στο ΠΑΣΟΚ είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι το πολιτικό κλίμα των ημερών δεν αναστρέφεται ακόμη και με μία οριακή επικράτηση του πρωθυπουργού στις εντυπώσεις. Για το λόγο αυτό εργάζονται ώστε να αναδείξουν το ηγετικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου και την προσωπική του αποφασιστικότητα να παλέψει με τα προβλήματα, που θα του εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ακόμη κι αν υπάρχουν επί μέρους προβλήματα.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε σαφές ότι στη Ν.Δ. φαίνεταινα επιχειρούν να συνδέσουν αν όχι να ταυτίσουν το ΓιώργοΠαπανδρέου με τους βραχίονες της επιβολήςαμερικανικής πολιτικής στη ΝοτιοανατολικήΕυρώπη, με αφορμή τις τοποθετήσεις τουΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του αγωγούΜπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και τοΣκοπιανό. Με πλάγιους τρόπους, τόσο οπρωθυπουργός όσο και ο εκπρόσωπος Τύπουτου κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος,αναφέρονται σε ύποπτη αλλαγή στάσηςτου Γ. Παπανδρέου και αναρωτιούνται εάναυτό αποτελεί δική του πολιτική επιλογήκαι εάν με την αλλαγή στάσης εξυπηρετούνταιτα εθνικά συμφέροντα ή κάποια άλλα.

Παρόμοιεςτοποθετήσεις είχε και ο Κ. Καραμανλήςπου επισκέφθηκε το Μεσολόγγι για ανοιχτήσυγκέντρωση της Ν.Δ. αλλά και για ναεπισκεφθεί κάποια έργα. Στη Λάρισα χθες ήταν πιο σαφής, καταγγέλλοντας επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου θυμίζοντας τη στάση του στο σχέδιο Ανάν, το Σκοπιανό και τις επιφυλάξεις του για τον αγωγό.

 

Στο ΠΑΣΟΚ

 

Ο Γ. Παπανδρέου,με τον αέρα που του δίνει η αδιαμφισβήτητηδημοσκοπική υπεροχή φαίνεται να εργάζεταιστοχευμένα για την προσέλκυση ενόςμικρού κομματιού του εκλογικού σώματος,που θα του εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Για το λόγο αυτόεπιχειρεί να εξουδετερώσει αρνητικάχαρακτηριστικά στοιχεία του προσώπουτου και του κόμματός του, όπως η αμφισβήτησηστην ικανότητα διακυβέρνησης (ή“κυβερνησιμότητα”) και η διαφαινόμενηαλαζονεία των στελεχών του.

Έτσι και στηνομιλία του στα Γιάννενα, όπως και στηνΤρίπολη έκανε λόγο για κάποιους μέσαστο ΠΑΣΟΚ που πολύ κακώς ράβουν από τώραυπουργικά κουστούμια, που τελικά “θατους μείνουν στις ντουλάπες τους”. Μετοποθετήσεις σαν κι αυτή τονώνει τοηγετικό προφίλ και την αρχηγική δύναμη,στοιχεία που προσελκύουν τον ψηφοφόροτου λεγόμενου μεσαίου χώρου, πουαπεχθάνεται την αλαζονεία και επιθυμείσταθερότητα και πυγμή στη διακυβέρνηση.

Η χθεσινή "κόντρα της ημέρας" μεταξύ Κουμουτσάκου και Παπακωνσταντίνου ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα εφηρίδας, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα παγώσει τα χρέη των νοικοκυριών στις Τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. μίλησε για μία ακόμη γκάφα, υποστηρίζοντας ότι οι μέτρα ελαφρύνσεων δανειοληπτών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση είναι ήδη νόμος του κράτους.

Παπαρήγα- Τσίπρας

Η Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της τόνισε ότι το κόμμα της δεν θα είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας των εκλογών και κάλεσε τους πολίτες να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι κάθε ψήφο στο κόμμα της είναι κίνηση ενδυνάμωσης της Λαϊκής πάλης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε στη βίλα Δρακοπούλου, που οι περίοικοι διεκδικούν για χώρο πρασίνου και σε δηλώσεις του κατήγγειλε τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί "δεν ασχολούνται με σοβαρά ζητήματα, όπως η διάσωση του τελευταίου πράσινου πνεύμονα μέσα στην Αθήνα".

Χ.Ν.

Business Story
Off