Skip to main content

Καραγιαννίδης:Είπα για συμβιβασμό με Τουρκία αλλά δεν το εννοούσα έτσι

Απομονώσατε τη φράση μου και διαστρεβλώσατε το νόημά της, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του

Τα πυρά του προς τους δημοσιογράφους έστρεψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «έντιμου συμβιβασμού με την Τουρκία, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Απομονώσατε τη φράση μου και διαστρεβλώσατε το νόημά της, υποστήριξε φανερά εκνευρισμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος που είναι και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Χρήστος Καραγιαννίδης είπε πως «η φράση έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση» και πως αν ακούσει κανείς όλη την ομιλία του καταλαβαίνει πως αυτό που λέει είναι διαφορετικό.

Μάλιστα, επιχείρησε να δώσει διεκρινίσεις για τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι, αν και μίλησε για «συμβιβασμό», φέροντας ως παράδειγμα, τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν το εννούσε.

«Αν είχατε όλη την παρέμβαση, προγενέστερα αυτής της φράσης που έχει κοπεί για να βγάλει την είδηση, έχω πει ότι αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται σε επιτροπές του ΝΑΤΟ, γίνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων... Δεν πρότεινα σε καμία περίπτωση συμφωνία ανάλογη των Πρεσπών, δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί δεν είναι η θέση μου αυτή», τόνισε.

«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε τέτοιες κουβέντες, τους είπα ότι δεν είναι αυτό το πλαίσιο για τέτοιες κουβέντες, το καταλάβατε;» είπε φανερά εκνευρισμένος προς τους δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός, εσείς τον κάνετε για να βγάλετε είδηση», υπογράμμισε ο κ. Καραγιαννίδης.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ναι μεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό και σε μια συμφωνία όπως με τη Βόρεια Μακεδονία, την οποία θεωρεί υπόδειγμα, όμως, όπως είπε, εννοούσε ότι εφόσον η Τουρκία αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι συζητήσεις.

«Εχω πει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων με συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και υποστηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Τούρκος μάς είπε ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας... Θέλουμε να τους φέρουμε μπροστά σε αυτό που λένε ότι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες».

«Δεν λέω να πάρουμε τη συμφωνία να την κάνουμε κόπι-πέιστ που λέμε και στο χωριό μου», είπε ακόμη και τόνισε πως από την στιγμή που δεν συμφωνεί η Τουρκία με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, «δεν δέχεται αυτόν τον συμβιβασμό, τότε δεν μπορεί να συζητήσουμε και μένουμε σε αυτό που είμαστε τώρα, αλλά πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει για να προχωρήσει το ζήτημα».