Skip to main content

Κανονικά η πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Παρασκευή

Την Παρασκευή είναι η ημερομηνία πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ των 350 εκατ. ευρώ και χθες ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει κανονικά.

Την Παρασκευή είναι η ημερομηνία πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ των 350 εκατ. ευρώ και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άφησε να εννοηθεί, από τις Βρυξέλλες, ότι θα γίνει κανονικά.

Αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα χρήματα υπάρχουν και για τη δόση της Παρασκευής αλλά και για την δεύτερη δόση στις 12 του μήνα, πληθαίνουν οι φωνές από στελέχη της κυβέρνησης που προτείνουν στάση πληρωμών.

Πάντως, όπως σημειώνεται από το οικονομικό επιτελείο, αν και υπάρχουν τα χρήματα για τις δύο από τις τέσσερις δόσεις για τον μήνα Ιούνιο προς το ΔΝΤ, θα είναι δύσκολο να βγουν τα ποσά που απαιτούνται για μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με το euro2day, τα 650 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες δόσεις, φαίνεται να είναι εξασφαλισμένα με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και σκούπισμα ταμειακών διαθεσίμων από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει μπει ακόμα χέρι σε ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δήμους.

Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν διοχετευτεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά θα ήταν ικανά να καλύψουν και τις δύο άλλες δόσεις προς το ΔΝΤ στις 16 του μήνα (560 εκατ. ευρώ) και στις 19 Ιουνίου (350 εκατ. ευρώ).