Skip to main content

Κέντρο προσφύγων από Καναδό δισεκατομμυριούχο στη Θεσσαλονίκη(φωτοvid)

Στο κέντρο φιλοξενίας, που λειτουργεί σε παλιό εργοστάσιο ρούχων, θα φιλοξενηθούν έως 800 πρόσφυγες. Ποιος είναι ο δημιουργός του.

Ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του κινηματογραφικού στούντιο Lionsgate, Φρανκ Τζιούστρα.

Ο κινηματογραφικός παραγωγός, ιδρυτής του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Radcliffe και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δημιούργησαν το κέντρο για τους πρόσφυγες με την ονομασία «Elpida Factory», το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις πρώην εργοστασίου ρούχων, κοντά στις στρατιωτικές αποθήκες καυσίμων, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Αρχικά στο κέντρο φιλοξενούνται περίπου 160 πρόσφυγες, ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, με στόχο να φιλοξενηθούν συνολικά 800 πρόσφυγες.

O ίδιος, μιλώντας στο The Hollywood Reporter, είπε πως «αποφασίσαμε να εμπλακούμε για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι μπορεί να γίνει κάτι. Υπάρχουν λύσεις. Πρόκειται για συνεργασία ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για το μέλλον του ανθρωπιστικού έργου».

Από αριστερά: Ο project manager του έργου, Μάικ Ζούκερμαν, ο Φρανκ Τζιούστρα, και ένας πρόσφυγας που φιλοξενείται στο «Elpida Factory»

Η ομάδα της δημιουργίας του κέντρου προσφύγων

 

Ποιος είναι ο Φρανκ Τζιούστρα

Γεννηθείς το 1957 στο Οντάριο του Καναδά, ο Φρανκ Τζιούστρα ξεκίνησε την καριέρα του στον επενδυτικό τομέα, ως συνεργάτης της Merrill Lynch, την οποία εγκατέλειψε για να δημιουργήσει ένα επενδυτικό γκρουπ στον κλάδο των εξορύξεων.

Αφού εγκατέλειψε τις επενδύσεις, δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Lions Gate Entertainment, με έδρα το Βανκούβερ. Η πρώτη επιτυχία του στούντιο ήταν η ταινία «American Psycho» (2000) με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ. Κορυφαία εισπρακτική επιτυχία για το στούντιο ήταν το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Fahrenheit 9/11» (2004), το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τον «πόλεμο στην τρομοκρατία» με τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ και την κάλυψή του από τα ΜΜΕ. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία.

Ο Φρανκ Τζιούστρα έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, δημιουργώντας το «Radcliffe Foundation» το 1997, το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη κυρίως των παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες.

Η περιουσία του εκτιμάται στο 1 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes.