Skip to main content

Καναδός και Ιάπωνας μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής 2015

Ο Τακαάκι Κατζίτα, 56 ετών και ο Αρθουρ Μπ. ΜακΝτόναλντ, 72 ετών, μοιράστηκαν το φετεινό Νομπέλ Φυσικής, για τις ταλαντώσεις των νετρίνων.

Ο Τακαάκι Κατζίτα, 56 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο και ο Αρθουρ Μπ. ΜακΝτόναλντ, 72 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον του Καναδά, μοιράστηκαν το φετεινό Νομπέλ Φυσικής. Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν τις ταλαντώσεις των νετρίνων, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.

Το νετρίνο είναι ένα αφόρτιστο και πολύ ελαφρύ σωματίδιο, του οποίου η ύπαρξη προτάθηκε από τον αυστριακό φυσικό Βόλφγκανγκ Πάουλι, ώστε να ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής και της ενέργειας στην ραδιενεργή εκπομπή ηλεκτρονίων από τον ατομικό πυρήνα, τη λεγόμενη β' διάσπαση. Οι δύο βραβευθέντες ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα αλλάζουν μορφή, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν μάζα.

Πρόκειται για το 109ο Νομπέλ Φυσικής από το 1901, ενώ σε 47 περιπτώσεις το Βραβείο απονεμήθηκε σε έναν μόνο επιστήμονα.

Μέχρι στιγμής, η κατηγορίας της Φυσικής είναι «ανδροκρατούμενη», μιας και μόλις δύο φορές έχει ανακηρυχθεί γυναίκα νικήτρια, ενώ ο μόνος επιστήμονας που έχει καταφέρει να το κερδίσει δύο φορές είναι ο Αμερικανός Τζον Μπαρντίν, το 1956 και το 1972.

Ο νεαρότερος βραβευθείς της ιστορίας είναι ο γεννημένος στην Αυστραλία Βρετανός Γουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ, ο οποίος μοιράστηκε το Νομπέλ με τον πατέρα του, Γουίλιαμ Χένρι, το 1915.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, τρεις επιστήμονες, ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιουγιού Το μοιράστηκαν το Νομπέλ Ιατρικής, επειδή με τις ανακαλύψεις τους επέφεραν πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θεραπεύονται κάποιες από τις φοβερότερες ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα.