Skip to main content

Καναδάς: Συντριπτική νίκη των φιλελευθέρων στις βουλευτικές εκλογές

Ο Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας τη σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία

Συντριπτική νίκη κατήγαγαν οι φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Καναδά. Ο 43χρονος Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας τη σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία.

Γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα), το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά εξασφάλισε ότι λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς πιστωνόταν ποσοστό περίπου 43% μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μετέδωσαν τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι φιλελεύθεροι του Τριντό θα ξεπεράσουν τις 170 έδρες, δηλαδή εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 338 εδρών, έναντι περίπου 100 που εξασφαλίζουν οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, οι οποίο βρίσκονται στην εξουσία από το 2006.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος υπέβαλε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, μετά από την ήττα του και την συντριπτική νίκη που κατήγαγαν οι φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Από την εκλογική του περιφέρεια το Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά, ο Χάρπερ αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Τριντό που οδήγησε τους φιλελεύθερους στη νίκη.

«Μίλησα με τον κ. Τριντό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου», είπε ο Χάρπερ, τονίζοντας παράλληλα ότι στη διάρκεια της θητείας του οικοδόμησε «έναν Καναδά πιο δυνατό από ποτέ».

Ο Χάρπερ δεν αναφέρθηκε στην προσωπική μελλοντική του πορεία. Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην πρωθυπουργία, ο Χάρπερ θα διατηρήσει την έδρα του στο κοινοβούλιο ως απλός βουλευτής, εγκαταλείποντας τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του κόμματός του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά.