Skip to main content

Κάμψη 50% οι διανυκτερεύσεις στη Θράκη

Συρρικνώθηκαν στο μισό οι διανυκτερεύσεις το Πάσχα, σε σχέση με πέρυσι. Την ανησυχία των ξενοδόχων της Θράκης για την καλοκαιρινή σεζόν εκφράζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης
Ανησυχία επικρατεί στην ξενοδοχειακή οικογένεια της Θράκης για την τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2010, η οποία είναι επηρεασμένη από τη δυσάρεστη έκβαση των διανυκτερεύσεων τις ημέρες του Πάσχα στην περιοχή, που συρρικνώθηκαν κατά  50% σε σχέση με το Πάσχα του 2009.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στη Voria.gr εκφράζει την αγωνία των ξενοδόχων για το τι μέλλει γενέσθαι κατά την καλοκαιρινή περίοδο φέτος, παρά το γεγονός ότι η Θράκη το 2009 ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που σημείωσαν άνοδο των διανυκτερεύσεων της τάξης του  5%-6%.

Για το Πάσχα ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επισημαίνει ότι οι επισκέπτες έκαναν περικοπές, λόγω κρίσης, μείωσαν το χρόνο παραμονής τους στις πασχαλινές διακοπές σε σχέση με πέρυσι και δαπάνησαν λιγότερα χρήματα κατά τη διάρκειά τους. Και αυτό το στηρίζει στο γεγονός ότι οι αφίξεις στη Θράκη διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το Πασχα, αλλά περιορίστηκε σημαντικά ο χρόνος παραμονής. Πέρυσι έκαναν διακοπές μια εβδομάδα αναφέρει, ενώ φέτος περιορίστηκαν οι επισκέπτες σε 4 ημέρες. Θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή ήταν ένα πλήγμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και αύξησαν την ανησυχία των ξενοδόχων για το τι θα συμβεί τους θερινούς μήνες.

Παραδέχεται ότι έγιναν κάποιες προκρατήσεις για το καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση, λόγω της οικονομικής κρίσης, θεωρεί ότι είναι πολύ ρευστή για να προβεί σε κάποια εκτίμηση σχετικά με την τουριστική κίνηση κατά τη θερινή σεζόν. Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι προκρατήσεις να ακυρωθούν, γιαυτό και αποφεύγει τις προβλέψεις. Ωστόσο αναφέρει ότι έγιναν κάποιες προκρατήσεις από Κύπρο για πρώτη φορά. Η πρώτη επαφή με Κύπρο παραδέχεται ότι έγινε το Πάσχα, καθώς ναυλώθηκε για τη Θράκη μια πτήση τσάρτερ 737 με 120 άτομα. Για το καλοκαίρι έγιναν προκρατήσεις για 5-6 πτήσεις τσάρτερ από Κύπρο.

Προσδοκίες από Ρωσία

Επίσης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προσδοκίες και από τη Ρωσία, καθώς πέρυσι οι εταιρίες που εμπλέκονται στον πετρελαιαγωγό έφεραν με μια πτήση τσάρτερ εργαζόμενους για διακοπές στη Θράκη. Για φέτος παραδέχεται ότι δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για το αν θα επαναληφθεί η πτήση αυτή, αφού και το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης «μια παγώνει και μια ξεπαγώνει», σχολίασε.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες στη Θράκη κατά την καλοκαιρινή περίοδο, συμμετείχε στις τουριστικές εκθέσεις σε Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σόφια, Μόσχα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ευελπιστεί η Θράκη φέτος να προσελκύσει και Σέρβους, με δεδομένο ότι καταργήθηκε η βίζα για να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αναγνωρίζει όμως ότι η Θράκη είναι ακόμη μια ανώριμη αγορά για τους Σέρβους, αλλά ο σύνδεσμος θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε η Θράκη να ενταχθεί σταδιακά στους προορισμούς των γειτόνων. Βέβαια αναφέρει ότι η Θράκη δέχεται αρκετούς επισκέπτες από Βουλγαρία και Ρουμανία. Ωστόσο το 80% των επισκεπτών στη Θράκη ετησίως προέρχεται από Ελλάδα και το 20% είναι από το εξωτερικό.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε καταρχήν ότι η Θράκη είναι η φθηνότερη περιοχή της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο  οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είπε ότι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις ίδιες τιμές με πέρυσι και να κάνουν ειδικές προσφορές για την προσέλκυση οικογενειών. Δηλαδή η έκπτωση θα αφορά τη δωρεάν διανυκτέρευση του δεύτερου παιδιού και 50% έκπτωση για το πρώτο παιδί.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επισημαίνει ότι η ρευστότητα της κατάστασης στον τουρισμό αποτρέπει τους ξενοδόχους να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις βελτίωσης.

Η δυναμικότητα της Θράκης ανέρχεται σε 130 ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε. Σε επίπεδο κλινών ο νομός Έβρου διαθέτει 2.850 κλίνες, η Ροδόπη 1.300 κλίνες και η Ξάνθη  1.300 κλίνες.