Skip to main content

Πρόεδρος ΠΟΦΕΕ: Εκκρεμούν έως 30 εγκύκλιοι για τους ελ. επαγγελματίες

Σε αναμονή οι φοροτεχνικοί για τις εγκυκλίους που πρέπει να εκδοθούν προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών.

Όχι μία, όχι δύο αλλά περίπου 30 εγκύκλιοι εκτιμάται ότι θα εκδοθούν για το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, κ. Βασίλη Καμπάνη.

Προ-παραμονή Πρωτοχρονιάς και λογιστές και φοροτεχνικοί βρίσκονται στα γραφεία τους εν αναμονή των εγκυκλίων στο παρά πέντε της εφαρμογής του νέου συστήματος, που, τονίζει στο newmoney.gr o κ. Καμπάνης, «θα γονατίσει τους φορολογούμενους».

Μεταξύ των εγκυκλίων που εκκρεμούν και ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια» όσο και για τους περιστασιακά εργαζομένους με εργόσημο, αλλά και για το αντικειμενικό σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών, την παράλληλη ασφάλιση κ.αλ.

Ερωτηματικό παραμένει επίσης το ασφαλιστικό καθεστώς που θα ισχύσει για τους ιδιοκτήτες ΕΠΕ, όπως σημειώνει ο κ. Καμπάνης, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη στα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα.

Από το υπουργείο έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα προσχέδια των εγκυκλίων, ενώ χθες το βράδυ υπεγράφησαν δύο υπουργικές αποφάσεις, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και για τους αγρότες.