Skip to main content

Καμπανάκι Μπουτάρη για τις χρηματοδοτήσεις των δήμων

«Οι δήμοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι θα γίνει με τις χρηματοδοτήσεις του 2016» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλόνίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στον αέρα παραμένει η χρηματοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και των υπολοίπων δήμων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

«Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι θα γίνει με τις χρηματοδοτήσεις του 2016» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως «εάν είχαμε μια ομαλή ροή χρηματοδοτήσεων θα μπορούσαμε πολύ πιο εύκολα να κάνουμε ένα Τεχνικό πρόγραμμα». Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως είναι χρονιά συντηρήσεων και συμμαζεμάτων και όχι νέων έργων.

Σχετικά με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ΕΣΠΑ, τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν από τη Διαχειριστική Αρχή ότι θα έρθουν τα χρήματα, οι μέρες περνούσαν και ο δήμος αναγκάστηκε να βάλει τα ποσά από την τσέπη του.

«Αναγκαστήκαμε να δώσουμε 1,5 εκατ. ευρώ σε εργολάβους, ειδικά σε Φραγκομαχαλά και Κριεζώτου για να προχωρήσουν τα έργα, που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Εάν δεν τιμολογηθούμε αυτά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όχι μόνο χάνονται τα λεφτά, αλλά θα αναγκαζόμασταν να επιστρέψουμε και τα λεφτά» τόνισε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε ο δήμαρχος ότι έχει, «δεν πρόκειται να γίνουν εύκολα έργα – γέφυρες το 2016. Μη γνωρίζοντας ακριβώς πόσα λεφτά και πότε θα ξεκινήσουν τα ΕΣΠΑ, δεν ξέρουμε ποια έργα θα κρεμάσουν. Δεν έχουμε ξεκάθαρες πηγές χρηματοδοτήσεις».

Αναφερόμενος για την απορροφητικότητα των κονδυλίων ο δήμαρχος σημείωσε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση ήταν της τάξης του 4-7%, ενώ το 2015 είναι στο 60%.

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή αναζητά χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές και υπενθύμισε τις συζητήσεις που γίνονται με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παγκόσμια Τράπεζα ή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας. «Ευχαρίστως μας δανείζουν γιατί ο δήμος είναι πολύ καλά ταμειακά. Αλλά δε δίνουν λεφτά στον αέρα, θέλουν τα έργα να είναι κατά βάση ανταποδοτικά» υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος χθες χαρακτήρισε «φτωχό σε πόρους» το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. «Η χώρα είναι πτωχευμένη δεν μπορεί να ξοδέψει λεφτά σε έργα» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας για το Τεχνικό Πεόγραμμα το χαρακτήρισε συρρικνωμένο, γενικό, πρόχειρο και αποσπασματικό.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε πως οι δημοτικές παρατάξεις πήραν το φάκελο των εισηγήσεων το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν κλειστές, να μην υπάρχει η δυνατότητα λήψης πληροφοριών. «Η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα είναι από τις κορυφαίες του δημοτικού συμβουλίου. Θα έπρεπε να έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον 5-6 εργάσιμες μέρες για να είμαστε πιο χρήσιμοι και εποικοδομητικοί στις προτάσεις μας».

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» τόνισε πως το ύψος του τεχνικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα μειωμένο σε σχέση με το περσινό, το οποίο, ούτως ή άλλως, υλοποιήθηκε μόνο σε ένα μέρος του.

«Το κείμενο του τεχνικού προγράμματος είναι γενικό, πρόχειρο και αποσπασματικό και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης που θέλει να παίξει ρόλο», τόνισε, ρωτώντας τη διοίκηση αν «υπάρχει, τελικά, πρόγραμμα; Έχει στόχο η διοίκηση; Γνωρίζει τι θέλει να κάνει»;