Skip to main content

Καμπανάκι κινδύνου για τη χρηματοδότηση της Κορώνειας

Τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ για το έργο αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, ύψους 24 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στην περίπτωση που η Επιτροπή δεν ικανοποιηθεί από την αναφορά
Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν την έγκριση συνέχισης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δώσει πειστικές απαντήσεις στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των έργων και τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία. Αν, όμως, οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, θα συνεδριάσει το Κολέγιο των Επιτρόπων και η χώρα κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εφόσον καταδικαστεί, υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 24 εκατ. ευρώ, και να επιβληθούν σοβαρά πρόστιμα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Συνοχής, Λευτέρης Ψαρουδάκης, στη σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Φτάσαμε σε οριακό σημείο», είπε ο κ. Ψαρουδάκης και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πληροφόρηση ανά δεκαπενθήμερο για κάθε δράση του έργου.

Στο κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων, που φτάνουν τις 2.200 στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνειας, εστιάζει το ενδιαφέρον της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, Μαρία Λιονή, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να περιορίζεται η κατανάλωση νερού τις ώρες αιχμής, ενώ προειδοποίησε για αυστηρούς ελέγχους και για την επιβολή προστίμων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, κατά τη σύσκεψη, στις διαδικασίες προώθησης του έργου της δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου στη λίμνη, που προβλέπει την εκσκαφή δύο τμημάτων στο εσωτερικό της, όπου θα αναπτυχθεί το οικοσύστημα της περιοχής. «Το έργο αυτό αποτελεί το μισό master plan. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η παρέμβαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρουδάκης.

Θετικές αναφορές υπήρξαν εξάλλου στην αύξηση των ποσοτήτων του νερού στη λίμνη, καθώς και στη βελτίωση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος διαβαλκανικής παρακολούθησης της ποσότητας και ποιότητας ποταμών και λιμνών της Βόρειας Ελλάδας, καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, οι μετρήσεις δείχνουν ότι το νέο υδατικό σύστημα που διαμορφώθηκε έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το προηγούμενο.