Skip to main content

Καμπανάκι από τις τράπεζες: Στα 3 δισ. η συνολική ρευστότητα

Η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει διαμορφωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα που διασφαλίζουν την ομαλή του λειτουργία.

Στα περίπου 3 δις ευρώ έχει διαμορφωθεί η συνολική ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σήμερα. Δηλαδή, στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα που διασφαλίζουν την ομαλή του λειτουργία.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη, με τα οποία επικοινώνησε σήμερα η Voria.gr μας είπαν ότι «παρά τα χαμηλά της επίπεδα είναι μια ασφαλής ρευστότητα», υπό τον όρο ότι δεν θα συμβεί κάτι έκτακτο. Το γεγονός όμως ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι «ρευστότητα έκτακτηςανάγκης θα δίνεται για όσο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ασφάλεια» προβληματίζει πολύ. Κι αυτό γιατί ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες ως «εγγύηση» για την παροχή ρευστότητας από τον ΕLA, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες «μη επαρκούς ασφάλειας».

Στο μεταξύ το κλίμα στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας βαραίνει. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κλίμα «εξόδου» από την Ελλάδα διαμορφώνεται και πάλι στους κόλπους της εφοπλιστικής κοινότητας. Το φαινόμενο, που είχε πάρει διαστάσεις το 2011 και κυρίως το 2012, αλλά ανακόπηκε, φουντώνει κι πάλι, με τα παραδείγματα γνωστών ονομάτων του χώρου που μετοικούν, να πληθαίνουν. Προορισμός τους παραδοσιακές πόλεις (Λονδίνο, Μόντε Κάρλο κα), αλλά και σχετικά νέες είσοδοι (Ντουμπάι).