Skip to main content

Καμπανάκι από S&P: Προειδοποιεί για στάση πληρωμών το 2016

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Frank Gill, οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν το Νο1 ρίσκο για το μέλλον της χώρας.

Ο κίνδυνος μίας νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, κατά τις εκτιμήσεις της για την χρονιά. Όπως αναφέρει ο αναλυτής του οίκου Frank Gill, οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν το Νο1 ρίσκο για το μέλλον της χώρας.

«Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ που έχουμε στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει κατά την άποψη μας την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», υπογραμμίζεται στο σημείωμα.

«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης» σημειώνει ο αναλυτής.