Skip to main content

Καμπανάκι από Χαμόγελο του Παιδιού: Έλλειψη χώρων φιλοξενίας ανηλίκων

Λίγοι οι χώροι φιλοξενίας για ανήλικους που κινδυνεύουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αναφορικά με την έλλειψη χώρων φιλοξενίας παιδιών που κινδυνεύουν στο οικογενειακό τους περιβάλλουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Οι Εισαγγελείς αναγκάζονται να μην παίρνουν παιδιά από επικίνδυνα περιβάλλοντα γιατί δεν έχουν που να τα πάνε» δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της οργάνωσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χώροι ποιοτικοί, κατάλληλοι για τη φιλοξενάι παιδιών που έχουν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση ή όποια άλλη επικίνδυνη συμπεριφορά.

«Μια Εισαγγελέας μου είχε πει, και κατάλαβα ότι είχε δίκιο, "αχούρι έχετε να βάλω το παιδί, γιατί καλύτερα θα είναι σε αχούρι παρά εκεί που μένει"» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος στο περιθώριο παρουσίασης του απολογισμού της δράσης του φορέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη χώρων φαίνεται και από το γεγονός ότι μόλις ο φορέας ανακοινώνει τη δημιουργία καινούριου χώρου, οι θέσεις καλύπτονται άμεσα.

Ενισχύοντας τη δυναμική του στη Βόρεια Ελλάδα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δημιουργεί δύο νέους χώρους φιλοξενίας ανηλίκων στην Καβάλα που αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους τον Ιούνιο αλλά και ένα Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης στην ίδια πόλη.

Ακόμα, ετοιμάζεται να υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το σύμφωνο θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού», την παρέμβαση του σε έκτακτες καταστάσεις και τη χρήση των εργαλείων που έχει αναπτύξει στις περιοχές της Μακεδονίας. 

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι έχει προηγηθεί και η υπογραφή συμφώνου με τον δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα όπως θα έπρεπε και όπως ο ίδιος περίμενε.

«Το να υπάρχει ένα σύμφωνο συνεργασίας και να έχει μόνο ευχές, εμείς δεν το θέμουμε, θέλουμε πράξεις, το Χαμόγελο του Παιδιού μιλάει με πράξεις» τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ως φορέας δεν έχει κληθεί όσοες φορές θα ήθελε για να βοηθήσει σε δύσκολες περιστάσεις παρότι κρατάει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον δήμαρχο. 

Αναφορικά με τον απολογισμό του έργου της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι το Χαμόγελο του Παιδού στη Θεσσαλονίκη έχει στηρίξει συνολικά 22.931 παιδιά μέσα στο 2016.

Στις δομές του απασχολούνται 56 άτομα ενώ η οργάνωση έχει στην πόλη 835 ενεργούς εθελοντές οι οποίοι έχουν αφιερώσει 22.047 ώρες εθελοντικής προσφοράς.