Skip to main content

Καμμένος: Μέχρι τέλους η συνεργασία Ανεξαρτήτων Ελλήνων - ΣΥΡΙΖΑ (vid)

«Η συνεργασία σε πείσμα όσων θέλουν να γράφουν σενάρια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές», επισήμανε ο υπουργός.

«Έντιμη πολιτική συνεργασία με σεβασμό στις κόκκινες γραμμές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων» χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος διέψευσε, για μία ακόμη φορά, τα σενάρια περί τριγμών στη σχέση του με τον πρωθυπουργό ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και η «κάθαρση».

«Συζητήσαμε για τους κύριους σκοπούς συγκρότησης της κυβέρνησης συνεργασίας, ο ένας ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και ο δεύτερος στόχος η κάθαρση. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και των δύο στόχων. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Με αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας, μιας έντιμης πολιτικής συνεργασίας σπάσαμε το κατεστημένο της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό είπε ότι «η συνεργασία σε πείσμα όσων θέλουν να γράφουν σενέρια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές».

Για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια σημείωσε: «Για το Σκοπιανό είναι γνωστή η θέση μας για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Οι συνταγματικές αλλαγές από την ΠΓΔΜ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση».

Μάλιστα, για τους δύο αξιωματικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κ. Καμμένος είπε ότι «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και όσο κι αν προσπαθούν να βρουν διαφορές είμαστε απόλυτα συντονισμένοι με τον πρωθυπουργό και απόλυτα συνεννοημένοι».

«Αυτό που επιζητούμε είναι να οδηγηθούν σε μία δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη και αν έχουν κάνει κάποια παράβαση για την είσοδο θα έπρεπε να έχουν ήδη δικαστεί και να μην χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης της χώρας».

«Έχουμε δύο ομήρους στην Τουρκία»

Για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο είπε ότι «αυτή ανησυχεί τους πάντες, όλη την Ευρώπη».

«Βλέπουμε ουσιαστικά από την άλλη πλευρά να υπάρχουν επεισόδια, ιδιαίτερα επικίνδυνα, όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε στα Ιμια με το σκάφος του λιμενικού, τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις του εναερίου χώρου που οδηγούν σε αναχαιτίσεις πολύ σκληρές, παράλληλα το λεκτικό το οποίο χρησιμοποιείται στην Τουρκία αλλά και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ομήρους. Αναφέρομαι στη λέξη ομήρους όπως ακριβώς είναι και η περίπτωση του αμερικανού πάστορα που βρίσκεται με ποινή ισοβίων από τις 12 Μάρτιου και μάλιστα με ειδική νομοθετική ρύθμιση, με προεδρικό διάταγμα που έβγαλε ο πρόεδρος Ερντογάν για ανταλλαγή του με τον Γκιουλέν» .

«Τέτοιου είδους ανταλλαγές οδηγούν στον ορισμό της ομηρίας. Οι Ελληνες αξιωματικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή, για 20η μέρα, κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, και αυτό που επιζητούμε είναι ουσιαστικά να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, σε μία δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη. Εάν έχουν κάνει κάποια παράβαση για την είσοδο στην περιοχή της Τουρκίας θα έπρεπε να  έχουν ήδη δικαστεί ή να δικαστούν το συντομότερο δυνατόν, και να μην χρησιμοποιούνται ως μέσο πιέσεως και εκβιασμού της χώρας», επεσήμανε και κατέληξε:
«Η Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το θέμα αυτό όσον αφορά τις συνομιλίες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται από τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας».