Skip to main content

Καμμένος: Τρελός ο Ερντογάν, μπορεί να τους κρατήσει και 15 χρόνια

Ο υπουργός Άμυνας είπε πως ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μπορεί να μείνουν κρατούμενοι στην Τουρκία μέχρι και 15 χρόνια.

«Μέχρι και 15 χρόνια μπορεί να παραμείνουν κρατούμενοι οι Έλληνες στρατιωτικοί» τόνισε -μεταξύ πολλών άλλων- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΘΑ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τρελό» ενώ στο ερώτημα πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απάντησε «μπορεί σε ένα, μπορεί και σε δεκαπέντε χρόνια» εξηγώντας πως στην γειτονική χώρα δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου. 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών ήταν «προσχεδιασμένη». Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν περι υποσχέσεων του κ. Αλέξη Τσίπρα για την άμεση απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. «Δεν είναι ίδιες οι δύο υποθέσεις. Σε εμάς ήρθαν και ζήτησαν άσυλο. Εμείς μάλιστα τους επιστρέψαμε άμεσα και το ελικόπτερο» είπε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με το αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έσπευσε να υποβαθμίσει τα σχετικά δημοσιεύματα και εκτιμήσεις υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Το εξπρές του μεσονυχτίου

«Εκτιμώ ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν. Δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν περιμένουμε να τους ρίξουν καμιά καμπάνα βαριά. Το χειρότερο είναι ότι αν δείτε το «εξπρές του μεσονυχτίου», θα δείτε ότι αυτόν που ρίξανε στις φυλακές του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες, εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος για να προσθέσει: «Ο Ερντογάν βγαίνει και βρίζει δημόσια πια τις ΗΠΑ και τον Νεντανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς, τι να επικοινωνήσεις μαζί του».

Απαντώντας αν ισχύουν οι ισχυρισμοί περι δέσμευσης Τσίπρα να εκδόσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο Πάνος Καμμένος απάντησε: «Είναι αξιόπιστος συνομιλητής ο Ερντογάν; Θα αποδεχόταν ποτέ ο Τσίπρας ότι θα απελευθερώσει τους 8; Του είπε ότι εμείς είμαστε δημοκρατική χώρα, θα δούμε. Για το ελικόπτερο, δείξαμε καλή θέληση και την άλλη μέρα στείλαμε το ελικόπτερο πίσω. Αυτοί (σ.σ. οι 8) ζητούν άσυλο από την Ελλάδα. «Προστατεύστε μας για να μη μας σκοτώσουν» μας λένε. Είναι ίδια η περίπτωση με τους δύο που κρατάνε παρά τη θέλησή τους και οι 8 που είναι εδώ γιατί ζητάνε άσυλο για να προστατευτούν από μία δικαιοσύνη που εκτελεί αντικαθεστωτικούς χωρίς να είναι; Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Ότι υπάρχει μία ένταση υπάρχει» και συνέχισε εξηγώντας την άποψή του: «Ομως η κατάσταση των στρατιωτικών τους δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό βρίσκεται εκτός στρατεύματος, η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι η καλύτερη που περιμένανε. Από εκει και πέρα ένας που έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει κάποια παραπάνω ενέργεια, γι αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

«Δεν καθησυχάζω καθόλου τον ελληνικό λαό. Λέω ότι εμείς είμαστε σοβαροί, είμαστε αποφασισμένοι μεν αλλά δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, όταν αυτοί προσπαθήσουν να το κάνουν, αν όμως παραβιάσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως πρέπει» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Καμμένος και συνέχισε « Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης όπως αυτοί θέλουν να το δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε των δικών μας θέσεων».

Παράλληλα, για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως στο Πεντάγωνο υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης των τουρκικών παρενοχλήσεων ο Πάνος Καμμένος είπε: «Από την πρώτη ώρα συναντήθηκαν οι δύο ταξίαρχοι και μάλιστα έτυχε να είναι η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ και να της έχω τραπέζι το μεσημέρι. Με ρώτησε "τι συμβαίνει;", γιατί υπήρχε αναταραχή. Της απάντησα πως αυτή τη στιγμή συναντιούνται οι δύο στρατηγοί από την Ελλάδα και την Τουρκία γιατί υπήρχε ένα μικρό μεθοριακό επεισόδιο και έχουμε δύο κρατούμενους. "Να πάρω τηλέφωνο;" είπε. Βοήθησε της λέω αλλά συνήθως επιλύονται αυτά. Η γυναίκα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει "εντάξει λύθηκε". Της λέω δεν λύθηκε και εκεί άρχισε πλέον να δουλεύει το θέμα».

Στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε: «Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει και 15 χρόνια. Συνεχώς έχουμε επικοινωνία με τους γονείς των στρατιωτικών. Υπάρχουν αξιωματικοί που μιλούνε συνεχώς». Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την γειτονική χώρα για τους δύο στρατιωτικούς ο κ. Καμμένος επανέλαβε: «Τι επικοινωνία να έχουμε μαζί του. Χτες έκανε δήλωση κατά του Νετανιάχου... Στον τρελό τι μπορείς να πεις».

Οι διάλογοι Καμμένου με τους δημοσιογράφους

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για την ανταλλαγή ευχών λόγω των εορτών του Πάσχα. Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας κινητοποίησε, όπως είναι λογικό, τους περίπου 30 δημοσιογράφους, που τον ρώτησαν για την τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία, το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων από τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, αλλά και την πορεία της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα των δημοσιογράφων για την τύχη των δύο στρατιωτικών, είπε: «Εγώ εκτιμώ ότι ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν. Γιατί στο παρελθόν είχαμε πολλά τέτοια επεισόδια, που λύνονταν σε πέντε λεπτά. Αυτή την φορά όμως τους πήραν και τους μετέφεραν και παρότι ενεργοποιήσαμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας, τα απέρριψαν και φάνηκε ότι πάνε για τέτοια δουλειά. Τώρα, δεν μπορούν να τους ρίξουν καμία μεγάλη καμπάνα, γιατί δεν βρήκαν τίποτα».

Δημοσιογράφοι: Το χειρότερο σενάριο;

Π. Καμμένος: Αν δεις το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» θα δεις ότι και αυτόν που ρίξαν στις φυλακές τους, του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά

Δημοσιογράφοι: Υπάρχει κανάλι επικοινωνίας;

Π. Καμμένος: Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερτογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια, τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις;

Δημοσιογράφοι: Πώς σχολιάζετε τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την άμεση απέλαση των «8» τούρκων αξιωματικών;

Π. Καμμένος: Είναι αξιόπιστος συνομιλητής ο Ερντογάν; Θα υποσχόταν ποτέ ο Τσίπρας στον Ερτογάν ότι θα απελευθερώσει τους «8»; Του είπε ότι εμείς είμαστε δημοκρατική χώρα, θα δούμε. Κατ' αρχήν, του επιστρέψαμε το ελικόπτερο… Δείξαμε καλή θέληση και την άλλη ημέρα στείλαμε το ελικόπτερο πίσω. Κατ' αρχήν, αυτοί (σ.σ. οι «8») ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, «προστατέψτε μας, θα μας σκοτώσουν» λένε. Είναι ίδια περίπτωση, οι δύο που κρατούνται παρά τη θέλησή τους με τους «8» που ζητούν άσυλο να προστατευθούν; Από μια Δικαιοσύνη που εκτελεί αντικαθεστωτικούς χωρίς να είναι; Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Δημοσιογράφοι: Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο;

Π. Καμμένος: Ότι υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Ότι μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν. Αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση των τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεων τους σε προσωπικό, σε πιλότους κλπ. βρίσκεται εκτός στρατεύματος. Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι αυτή που περίμεναν. Στο Αφρίν υπήρχαν τρεις νεκροί από Κούρδους, από εκεί και πέρα… Ένας ο οποίος έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει μια ενέργεια. Είμαστε σε ετοιμότητα...

Δημοσιογράφοι: Δηλαδή να μην ανησυχούμε;

Π. Καμμένος: Δεν καθησυχάζουμε καθόλου τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να «τσιμπήσουμε» σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, αν παραβιάσουν εθνική κυριαρχία, θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης που αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε από τις δικές μας θέσεις

Δημοσιογράφοι: Θα μας πείτε και για τα δημοσιεύματα που θέλουν να υλοποιούνται σχέδια αποτροπής ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου από την Τουρκία;

Π. Καμμένος: Από την πρώτη ώρα (σ.σ. της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών) συναντήθηκαν οι δύο ταξίαρχοι και μάλιστα έτυχε να είναι παρούσα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ και να της έχω τραπέζι το μεσημέρι. Αναρωτήθηκε τι συμβαίνει, γιατί διαπίστωσε αναταραχή. Της απάντησα ότι αυτή την στιγμή συναντιούνται οι δύο στρατηγοί από την Ελλάδα και την Τουρκία γιατί υπήρχε ένα μικρό μεθοριακό επεισόδιο και έχουμε δύο κρατούμενους. Η ίδια προθυμοποιήθηκε να πάρει τηλέφωνο. Της ζήτησα να βοηθήσει αλλά της εξήγησα ότι αυτά τα ζητήματα συνήθως επιλύονται. Η γυναίκα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε « εντάξει λύθηκε». Της απάντησα ότι δεν λύθηκε και εκεί άρχισε πλέον να δουλεύει το θέμα».

Δημοσιογράφοι: Πόσο μπορεί να κρατήσει η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Π. Καμμένος: Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει και 15 χρόνια. Συνεχώς έχουμε επικοινωνία (με τους γονείς ) υπάρχουν αξιωματικοί που μιλάνε συνέχεια και εγώ έχω μιλήσει. Δεν ξέρω αν θα πάνε και το Πάσχα οι γονείς. Αυτά τα χειρίζεται το ΥΠΕΞ. Εμείς κοιτάμε να έχουμε μία επικοινωνία όλο και περισσότερο. Αλλά βλέπετε ποιο είναι το κλίμα. Χτες έκανε δήλωση κατά του Νετανιάχου. Στον τρελό δεν μπορείς να…».