Skip to main content

Καμίνης από Θεσσαλονίκη: Την Κυριακή σπάμε το κομματικό κατεστημένο

Με μεταρρυθμιστικό πρόσημο η ομιλία του Γιώργου Καμίνη από τη Θεσσαλονίκη ενόψει των εκλογών της Κυριακής για τον επικεφαλής του νέου φορέα.

του Νίκου Ηλιάδη

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης ενόψει των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη του αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς παρουσίασε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων περιέγραψε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, καθώς και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του νέου κόμματος, το οποίο όπως είπε, οφείλει να καθοδηγήσει αυτή την προσπάθεια.

Με κεντρικό σύνθημα «Ενώνουμε την παράταξη – αλλάζουμε την Ελλάδα», ο κ. Καμίνης τόνισε πολλές φορές την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη πρέπει να αφορά το κράτος, είπε. Αντί η κοινωνία να συντηρεί το κράτος, φθάσαμε στο σημείο το κράτος να συντηρεί την κοινωνία και σε αυτό ευθύνες έχει και η δική μας παράταξη.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση τις όποιες συνέδεσε με την αξιολόγηση, λέγοντας ότι είναι ψεύδος ότι σκοπός της αξιολόγησης είναι οι απολύσεις.

Μίλησε για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στο ασφαλιστικό, καθώς και στο πολιτικό σύστημα. Ειδικότερα για το τελευταίο ανέφερε για παράδειγμα πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και να διενεργούνται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών, ώστε αυτοί να μη διορίζονται από τους αρχηγούς.

Έκανε ειδικότερη μνεία στις επενδύσεις, λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξουν δουλειές για να σταματήσουν να φεύγουν οι νέοι. «Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με νέες επενδύσεις», προτείνοντας τη δημιουργία μίας ειδικής γραμματεία που θα διεκπεραιώνει όλε τις απαιτούμενες άδεις.

Μιλώντας για το νέο κόμμα τόνισε πολλές φορές, χειροκροτούμενος πολλές φορές από τους παριστάμενους, ότι το κόμμα πρέπει να είναι ενιαίο, με εσωκομματικές τάσεις αλλά με ενιαία έκφραση. Δεν μπορεί, είπε,α να είμαστε κάτω από την ίδια στέγη αλλά σε διαφορετικά δωμάτια. «Εγώ θα υπηρετήσω αυτόν τον στόχο, όποιον κι αν είναι το αποτέλεσμα εγώ θα είμαι εδώ. Θα στηρίξω όποιον επιλέξει, προκειμένου όμως να πάμε στο ενιαίο κόμμα. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει αμέσως μετά να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο να μην είναι συνέδριο μηχανισμών όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά να είναι συνέδριο από το οποίο θα αναδειχθεί το εθνικό σύμφωνο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αναφερόμενος τέλος στα πρωτοποριακά στοιχεία του εγχειρήματος είπε ότι είναι πράγματι παράδοξο να εκλέγεται πρώτα ο αρχηγός και μετά να συγκροτείται το κόμμα,ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκε ένα πολύ υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, καθώς και κάποια στοιχεία που για πρώτη φορά μπαίνουν στο πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα, όπως το εσωκομματικό ντιμπέιτ.

 «Την Κυριακή δεν διαλέγουμε μόνο επικεφαλής τόνισε. Εκλογές από τη βάση έχουν γίνει αρκετές φορές και σε άλλα κόμματα. Το ξεχωριστό είναι πως εμείς ξεκινάμε, είναι το πρώτο βήμα, για να δώσουμε απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Να σπάσουμε το κατεστημένο του κομματικού συστήματος, που καθηλώνει την πολιτική ζωή σε ένα κλειστό διχαστικό κύκλο, χωρίς προοπτική και διέξοδο. Χωρισμένοι σε μνημόνια και αντιμνημόνια δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση,Να σπάσουμε το κατεστημένο του κομματικού συστήματος, που καθηλώνει την πολιτική ζωή σε ένα κλειστό διχαστικό κύκλο, χωρίς προοπτική και διέξοδο. Χωρισμένοι σε μνημόνια και αντιμνημόνια δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης βρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, τους οποίους ευχαρίστησε ονομαστικά, ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς. Τη συγκέντρωση προλόγισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.