Skip to main content

Κατρούγκαλος: Μειώσεις ούτε στο 10% των συνταξιούχων

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς για την αξιολόγηση.

Για συμφωνία με τους θεσμούς στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και μεγάλη προσέγγιση στα υπόλοιπα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης, υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, ενώ η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. «Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (κάτι λιγότερο από το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση», σημείωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει μικρότερες εισφορές, ενώ για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές.

«Θα δεχτούμε βελτιωτικές προτάσεις από τους θεσμούς αλλά δεν υπάρχει περιθώριο περικοπών», υπογράμμισε.