Skip to main content

Καμία εξαίρεση για συντάξεις αιρετών λέει το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας απαντά με ανακοίνωσή του πως «οι αιρετοί αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λοιπούς ασφαλισμένους της χώρας»

«Καμία εξαίρεση δεν πρόκειται να υπάρξει για τους αιρετούς» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα περί εξαίρεσης βουλευτών και αιρετών από τις μειώσεις συντάξεων.

Υπενθυμίζεται οτι σε χθεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έκανε λόγο για «παράθυρο εξαίρεσης» των βουλευτικών συντάξεων από την εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387. Το δημοσίευμα υποστήριζε συγκεκριμένα πως οι συντάξεις αιρετών (βουλευτών και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών) «βρίσκονται σε κενό νόμου, γιατί δεν προβλέφθηκε ρητώς η υπαγωγή των προσώπων αυτών στις νέες ρυθμίσεις».

Με την ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας απαντά πως «οι αιρετοί αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λοιπούς ασφαλισμένους της χώρας» και αποσαφηνίζει πως «οι μόνες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του νόμου, είναι αυτές που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 4 του ν.4387/2016 (πολεμικές συντάξεις, συντάξεις Εθνικής Αντίστασης, συντάξεις λογοτεχνών-καλλιτεχνών, προσωπικές συντάξεις, συντάξεις λόγω ανικανότητας που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης)».

«Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται εξαίρεση των βουλευτών και αιρετών α’ και β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνοντας λόγο για «παραπλανητικές αναφορές στον Τύπο», που «αποδεικνύονται ψευδείς».

Διευκρινίζει παράλληλα πως «σε ό,τι αφορά τους ευρισκόμενους εν θητεία βουλευτές, δεν συντρέχει λόγος έκδοσης των συντάξεων και ως προς τον επανυπολογισμό, πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2018 και έως τότε θα έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος και γι’ αυτή την κατηγορία».