Skip to main content

Καμία επαφή με τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στη Νέα Ζηλανδία

Νεοζηλανδοί διασώστες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να έλθουν σε επαφή με τους 29 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ανθρακωρυχείο στη χώρα, περίπου 24 ώρες μετά την καταστροφή.
Νεοζηλανδοί διασώστες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να έλθουν σε επαφή με τους 29 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ανθρακωρυχείο στη χώρα, περίπου 24 ώρες μετά την έκρηξη, η οποία προκάλεσε την καταστροφή.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης καθυστερεί διότι οι αρχές θέλουν να βεβαιωθούν πως είναι ασφαλές να μπουν τα σωστικά συνεργεία. Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνει επίσης ο άσχημος καιρός, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση από τις σήραγγες του εξαερισμού. Όπως είναι φυσικό, ο δυσκολίες μεγεθύνουν την αγωνία των οικογενειών των ανθρακωρύχων, που είναι από 17 ως 62 ετών.

Η έκρηξη είναι πολύ πιθανό ότι προκλήθηκε από μεθάνιο, δήλωσε ο Πίτερ Ουίταλ, διευθύνων σύμβουλος της Pike River Coal, σε συνέντευξη Τύπου στο Γκρέιμαουθ, την κοντινότερη πόλη στο ορυχείο. «Οι ποιοτικοί έλεγχοι που έγιναν σε δείγματα αέρα από το ορυχείο δεν οδήγησαν σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα», είπε.

Η ισορροπία είναι «πάρα πολύ λεπτή», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή, Γκάρι Νόουλς. «Δεν θα ρισκάρω κι άλλες ζωές στέλνοντας ανθρώπους κάτω», σημείωσε, εξηγώντας ότι όσο δεν είναι σαφές ότι είναι ασφαλές για τους διασώστες να μπουν, η επιχείρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Ωστόσο το μικρό μέγεθος της περιοχής όπου θα επικεντρωθεί η έρευνα στο ορυχείο, που λειτουργεί δύο χρόνια, ίσως σημάνει ότι η αναζήτηση θα είναι σύντομη. «Χρειαζόμαστε ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να μπούμε, να δούμε τι βρίσκεται εκεί κάτω, και να πάρουμε μια απόφαση για το τι θα κάνουμε», είπε ο Νόουλς.

Οι εργαζόμενοι πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν σε βάθος 150 μέτρων από την επιφάνεια αλλά σε απόσταση 2,5 χλμ. από την είσοδο του ανθρακωρυχείου. Ωστόσο η διακοπή της ηλεκτροδότησης συνεπάγεται ότι το σύστημα εξαερισμού στο ορυχείο έχει πάψει να λειτουργεί.