Skip to main content

Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες στη Σερβία

Τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Σερβία είναι εντελώς φερέγγυες έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας.
Οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, Vojvodjanska Banka AD, η οποία είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Piraeus Bank, Eurobank EFG και Alpha Bank είναι εντελώς φερέγγυες και οι πελάτες τους δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε σχέση με την ασφάλεια των καταθέσεών τους, αναφέρει σε έκθεσή του το γραφείο Oικονομικών και Eμπορικών Yποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, οι τράπεζες αυτές:

1. Δεν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τα συμφέροντα των πελατών τους, αντιπροσωπεύουν  το 16,3% των συνολικών στοιχείων του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της Σερβίας.

2. Διέπονται από τη σχετική σερβική νομοθεσία, έχοντας νομικό καθεστώς εγχώριας τράπεζας, της οποίας μέτοχος είναι η μητρική της τράπεζα που εδρεύει στην Ελλάδα.

3. Δεν είναι δυνατό να αποσύρουν τα χρηματικά ποσά που ενσωματώνονται στο ενεργητικό τους, καθόσον τούτα παραμένουν στη Σερβία σαν εγγύηση φερεγγυότητας απέναντι σε εγχώριους καταθέτες και πιστωτές.

 4. Αύξησαν κατά περισσότερο από 10% τη πιστοδοτική τους δραστηριότητα το 2009.

Επιπλέον σύμφωνα με την  «Πρωτοβουλία της Βιέννης» που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2009, οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη σερβική αγορά έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τόσο τον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων τους όσο και το πιστοδοτικό τους άνοιγμα (exposure), στο ίδιο εύρος με αυτό που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2008.