Skip to main content

Καλύτερη η κατάσταση στο ηφαίστειο του Εϊγιαφιατλαγιοκούλ

Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου και η τέφρα που εκτοξεύεται από αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε σήμερα η Ισλανδή γεωφυσικός Μπρίντις Μπραντστότιρ.
Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ και η τέφρα που εκτοξεύεται από αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε σήμερα η Ισλανδή γεωφυσικός Μπρίντις Μπραντστότιρ.

«Η έκρηξη είναι τώρα μικρότερη», τόνισε η Μπραντσντότιρ, σεισμολόγος στο τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

«Η ποσότητα της τέφρας έχει μειωθεί σημαντικά και το ύψος της δεν ξεπερνάει τα τρία χλμ., δηλαδή στο μισό ύψος από εκείνο στο οποίο εκτοξεύθηκε κατά την πιο ισχυρή έκρηξη», πρόσθεσε.

Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας καθώς και επιστήμονες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πτήση πάνω από το ηφαίστειο για να δουν εάν ρέει λάβα από τον κρατήρα του, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζει η φύση της έκρηξης.

«Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ΄ό,τι ήταν το Σάββατο, μια δύσκολη ημέρα για όλους μας λόγω της πυκνής τέφρας νότια του ηφαιστείου», δήλωσε η Ούρντουρ Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος του ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η παρουσία της λάβας μπορεί να σημαίνει ότι η έκρηξη μπορεί να περνάει σε μια πιο ήπια φάση, πιθανώς ένα καλό σημάδι για τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν αποκλεισθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια τις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για λόγους ασφαλείας.

«Η λάβα είναι κάτι καλό, γιατί τότε δεν θα έχουμε πολλή τέφρα και όλοι γνωρίζουμε ποιες επιπτώσεις έχει η τέφρα στις πτήσεις», δήλωσε ο Γιορλέφουρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος στη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ρέικιαβικ.