Skip to main content

Καλλιτεχνικά καρφιά για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων

Μία καλλιτεχνική ομάδα βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να φέρει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αντιμέτωπους με την πολιτική των εξαγωγών όπλων

Η Μπριγκίτε Έμπερσμπαχ, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Σβένκε της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook καθιστά τη Γερμανία ως τρίτο κατά σειρά εξαγωγέα όπλων συνυπεύθυνη για τους πολέμους και τον τρόμο σε όλον τον κόσμο. «Ως εκ πεποιθήσεως χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικός, μητέρα δύο παιδιών και χριστιανή ενώπιον του Θεού δεν μπορώ να είμαι πια συνυπεύθυνη για αυτήν την πολιτική», τονίζει, απευθυνόμενη μάλιστα στην ίδια την καγκελάριο Μέρκελ: «Η χριστιανική εκλογική σας βάση κάνει έκκληση στη συμπόνιά σας!», λέει για να ανακοινώσει μαζί με τους συναγωνιστές της την ίδρυση μιας πρωτοβουλίας που στόχο έχει να αλλάξει η πολιτική του κόμματός τους.

Το όλο θέμα θα είχε οπωσδήποτε πολιτική βαρύτητα για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ούτε τοπική οργάνωση του κόμματος στο Σβένκε αλλά ούτε και η δήθεν επικεφαλής της που απευθύνεται με παρρησία στην καγκελάριο μέσω του βίντεο. Πίσω από όλη την ιστορία βρίσκεται η καλλιτεχνική κολεκτίβα Peng. Η πρωτότυπη δήθεν έκκληση της ανύπαρκτης χριστιανοδημοκράτισσας κατά των γερμανικών εξαγωγών όπλων τράβηξε μάλιστα ακόμη και τον προσοχή μεγάλων αμερικανικών δημοσιογραφικών ομίλων, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των γερμανών καλλιτεχνών αναδημοσιεύοντας την «είδηση».

Η CDU να τεθεί αντιμέτωπη με τις πράξεις της

Πώς έφτασαν όμως τα πράγματα μέχρι εκεί; Η καλλιτεχνική κολεκτίβα από το Βερολίνο οργάνωσε τη συγκεκριμένη δράση, δίνοντας απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια. Το επίμαχο βίντεο με τη δήθεν χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικό σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει από αντίστοιχα αυθεντικά βίντεο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Με αυτήν την ψεύτικη εκστρατεία που αποσκοπούσε στο να μπει φραγμός στις εξαγωγές γερμανικών όπλων η κολεκτίβα Peng ήθελε να φέρει τους Χριστιανοδημοκράτες αντιμέτωπους με τις πράξεις τους. Με τη φράση «ΟΚ, για να είμαστε εντελώς ειλικρινείς, η CDU δεν είναι καθόλου χριστιανική», η καλλιτεχνική ομάδα εξηγεί στο twitter το σκεπτικό της συγκεκριμένης δράσης, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται χριστιανικό, είναι συνυπεύθυνο για τον πόλεμο και τον τρόμο σε όλον τον κόσμο και προδίδει τα ιδεώδη του.

Η συγκεκριμένη δράση της κολεκτίβας Peng δεν ήταν η πρώτη. Παρόμοιες είχαν γίνει και στο παρελθόν ενώ τα μέλη τους έχουν προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον.

Φέλιξ Σλαγκβάιν / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle