Skip to main content

Καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς τη Μέρκελ;

Θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου εάν δεν ήταν υποψήφια η Άγκελα Μέρκελ;

Την -επί της αρχής- στήριξή της στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης εκφράζει η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της προς το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ερωτηθείσα, συγκεκριμένα, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να έρθουν και πάλι πιο κοντά εάν δημιουργηθεί μια θέση ενός κοινού υπουργού Οικονομικών, η καγκελάριος απαντά:

«Είμαι ανοιχτή σε αυτή αλλά και πολλές άλλες προτάσεις που έχει κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια ώρα θα πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα: ποιες αρμοδιότητες θα είχε ένας τέτοιος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης; Θέλω και στο μέλλον και όταν γίνεται χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι έννοιες του ελέγχου και της ευθύνης να εξετάζονται μαζί. Κοινοτικοποίηση εθνικών χρεών δεν πρόκειται να υπάρξει με μένα».

«Έχουμε ξεκάθαρη εντολή»

Υπεραμυνόμενη της απόφασής της να είναι εκ νέου υποψήφια στις πρόσφατες εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ τονίζει ότι είχε ευρεία στήριξη για την υποψηφιότητά της.

«Η Χριστιανική Ένωση έχασε σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το 2013, αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο γίναμε με διαφορά ισχυρότερη δύναμη και έχουμε την ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση». Η καγκελάριος παραδέχεται όμως ότι θα πρέπει να ασχοληθεί και να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων εκείνων που δεν την ψήφισαν. «Θέματα όπως αυτό της εσωτερικής ασφάλειας, των ενοικίων, της περίθαλψης ή των συντάξεων πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Έτσι CDU και CSU μπορούν να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους οι οποίοι εκφράστηκαν στις εκλογές υπέρ του FDP ή του AfD».

Καλύτερα χωρίς τη Μέρκελ;

Θα ήταν όμως εντέλει καλύτερα ή χειρότερα τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών στις πρόσφατες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου εάν δεν ήταν υποψήφια η Άγκελα Μέρκελ; Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απασχόλησε ηγετικά στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης προεκλογικά, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Bild. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οδήγησε και σε σχετική μυστική δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα, εντός του κόμματος εικάζεται ότι η διεξαγωγή της έρευνας ανατέθηκε από ηγετικά στελέχη της CDU/CSU, εν αγνοία της ίδιας της Μέρκελ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, εάν η Άγκελα Μέρκελ δεν ήταν υποψήφια τότε η Χριστιανική Ένωση θα έχανε το 13% των ψηφοφόρων που την επέλεξαν στις πρόσφατες εκλογές. Στον αντίποδα όμως CDU/CSU θα κέρδιζαν περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το μεγάλο στρατόπεδο των ψηφοφόρων που δεν τους στήριξαν. Πρόκειται ως επί το πλείστον για ψηφοφόρους που στην κάλπη της 24ης Σεπτεμβρίου μετακινήθηκαν από την CDU/CSU προς το εθνολαϊκιστικό AfD αλλά και τους Φιλελεύθερους, διότι δεν ήθελαν επ΄ ουδενί να ψηφίσουν Μέρκελ.

Με άλλα λόγια: Χωρίς την Άγκελα Μέρκελ τα ποσοστά της συντηρητικής χριστιανικής ένωσης θα ήταν εμφανώς υψηλότερα από το 32,9% που τελικώς έλαβε. Η δημοσκόπηση δεν έθεσε ωστόσο το ερώτημα ποια θα ήταν η τύχη εναλλακτικού υποψηφίου.

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle