Skip to main content

Καλυψώ Γούλα: Η Δημοκρατία δεν φοβάται, ούτε απειλείται

Άρθρο της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Της Καλυψώς Γ. Γούλα

«Χρυσαυγίτες «έκαναν ντου», «μπούκαραν», «εισέβαλαν» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου»  ήταν ορισμένοι από τους τίτλους που κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα social media, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Λόγω ενός τεχνικού προβλήματος δεν ήταν δυνατή η μετάδοση της συνεδρίασης από την TV100 και ο κόσμος έχασε την ευκαιρία να …..τους απολαύσει live να εισβάλουν στην αίθουσα, να σηκώνουν πανό, να πετούν φέιγ βολάν, να βρίζουν εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Να τους βρίζουν και να τους απειλούν επειδή δημοκρατικά αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημά τους για έκδοση ψηφίσματος και διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων. Είναι το όργανο που απαρτίζεται από 49 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι μέσα από συζήτηση, αντιπαραθέσεις, συγκλίσεις, μέσα από τη συμφωνία αλλά και τη διαφωνία αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Μέσα από εξαντλητικό διάλογο και συνεδριάσεις που μπορεί και να διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, λαμβάνουμε τις αποφάσεις εκείνες που κατά την εκτίμησή μας, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, καθορίζουν την πορεία της πόλης. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είναι η επιτομή της δημοκρατίας και συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι του λαού που εκλέγονται μέσα από δημοκρατική διαδικασία, ενώ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ψηφοφορία. Είναι η επιτομή της δημοκρατίας γιατί όλες οι συζητήσεις είναι δημόσιες και καμία απόφαση δεν λαμβάνεται εν κρυπτώ.

Είναι ο δικός μας, ο τοπικός μας, «ναός της Δημοκρατίας» στον οποίο όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες και να τοποθετηθούν, όπως άλλωστε προβλέπει ο νομοθέτης και ορίζει η διαδικασία. Το συμβούλιο είναι ανοικτό σε φορείς, συλλόγους και σωματεία, πολίτες μεμονωμένους που θέλουν να ακουστεί η άποψή τους ή να συζητηθεί μεταξύ των συμβούλων ένα πρόβλημα που τους απασχολεί. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν το αίτημά τους στο προεδρείο και στη συνέχεια παίρνουν τον λόγο. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενημερώνει και ενημερώνεται.

Για να γίνει μάλιστα η διαδικασία των συνεδριάσεων καλύτερη, αναμένεται να ψηφίσουμε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί και στις οποίες συμφωνούν τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με σκοπό να κάνει κάποιες αλλαγές στη διαδικασία, με στόχο φυσικά τη βελτίωσή της.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος ανοικτός.  Ενώνει και συνθέτει. Είναι η δική μας «Εκκλησία του δήμου» την οποία όσο θα πολιτεύομαι και θα είμαι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώ υποχρέωσή μου να προστατεύω και να ενισχύω μέσα από το θεσμικό μου ρόλο. Η εισβολή των μελών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι μια πράξη καταδικαστέα και απαράδεκτη. Διέκοψα τη συνεδρίαση πριν λίγες ημέρες, και το ίδιο θα πράττω κάθε φορά που ο οποιοσδήποτε επιχειρεί με οποιονδήποτε τρόπο να καταλύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί αυτό εδώ το Συμβούλιο.

Η κα Γούλα είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης