Skip to main content

Καλφακάκου για συλλαλητήρια: 50.000 σε Θεσσαλονίκη, 100.000 σε Αθήνα

Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης υπογράμμισε πως τα συλλαλητήρια δεν ήταν μεγαλειώδη και πως τα νούμερα που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά.

Για προσέλευση που δεν ξεπερνούσε τους 50.000 πολίτες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη και τους 100.000 στην Αθήνα μίλησε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Τα νούμερα, που ακούστηκαν, ήταν εξωφρενικά, ηταν άντε 50.000 στη Θεσσαλονίκη και 100.000 στην Αθήνα», ανέφερε ενώ πρόσθεσε παράλληλα πως τα συλλαλητήρια δεν ήταν μεγαλειώδη και πως ήταν σε κοντινά πλάνα.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση σημείωσε πως η ουσία είναι ότι θα επιλυθούν μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών επί της ουσίας θέματα.

«Η ουσία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των Σκοπίων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ. Είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και τώρα πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελλής.

Να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, να μη βλεπουμε ανθρώπους να κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, ζήτησε η Μόνικα Αϊβαζογλου από την παράταξη «Γειτονιές σε δράση».

Για μια «απίστευτη στρατηγική κατασυκοφάντησης του συλλαλητηρίου» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Σεβρής, ενώ εκτίμησε ότι «μόνο οι Αμερικάνοι και ο δήμαρχος μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνηση για την επίλυση του «Μακεδονικού»».

«Αν η δική μας υποχώρηση σήμερα είναι η παραχώρηση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) ποια είναι η παραχώρηση του κράτους των Σκοπίων; Παραχωρούν ένα όνομα το οποίο πριν το 1944 δεν υπήρχε, αλλάζουν το όνομα ενός αεροδρομίου, ενός αυτοκινητόδρομου σε ένδειξη καλής θελήσεως, τότε κι εμείς ίσως θα έπρεπε να αλλάξουμε την ονομασία των ραδιοταξί Μακεδονία στο πλαίσιο οικοδόμησης μέτρων καλής θέλησης», είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Απορώ όμως για κάποιους -μη θεσμικούς- πρωταγωνιστές των τελευταίων εβδομάδων και για τη συμμετοχή τους. Μεταξύ αυτών ήταν δυστυχώς και ο κ. Δήμαρχος: είτε είχαν πληροφόρηση, είτε προσφέρθηκαν εκούσια με τις θέσεις τους, για να κάνουν το λαγό σε μια διαδικασία προειλημμένης απόφασης. Ελπίζω να 'τανε απλώς μία εθελοντική συνεισφορά και όχι μέρος κάποιας συνολικής ανταποδοτικής διαδικασίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πότε κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο κόσμο. Το θέμα δεν ειναι η μαζικότητα των συλλαλητήρίων αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το υποβαθμίσει φέρνοντας ένα σκάνδαλο, όπως η Novartis», τόνισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.