Skip to main content

Καλαμαριά: Εβδομάδα Περιβάλλοντος με συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων

Από 15 έως 21 Μαΐου - «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης», εργαστήριο Κεραμικής «Μια γειτονιά όπως την ονειρεύομαι» και άλλες εκδηλώσεις

Το δικό του μήνυμα για το περιβάλλον, διοργανώνοντας πλήθος πρωτότυπων εκδηλώσεων για μαθητές και ενήλικες στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβάλλοντος 2017», με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, θα δώσει για άλλη μία χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου και το Τμήμα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης και θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 21 Μαΐου 2017.

Στις δράσεις, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, θα συμμετάσχουν Δημοτικά Σχολεία, Φορείς Ανακύκλωσης, εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, καθώς και πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος.

Η  Εβδομάδα Περιβάλλοντος ξεκινάει τη Δευτέρα, 15 Μαΐου, στις 9 το πρωί, στο Πάρκο Φοίνικα με τη συμμετοχή του 8ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά μέσα από το εργαστήριο Κεραμικής «Μια γειτονιά όπως την ονειρεύομαι» θα κατασκευάσουν σπίτια, δέντρα και πάρκα φτιάχνοντας τη γειτονιά των ονείρων τους. Παράλληλα, θα μάθουν για την αξία της επαναχρησιμοποίησης, συμμετέχοντας στο εργαστήριο «Μαριονέτες από υλικά ανακύκλωσης για μικρά χεράκια».

Την Τρίτη, 16 Μαΐου στις 10 το πρωί, στο πάρκο Κηφισιάς, τα παιδιά θα συμμετάσχουν στο «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης», το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την ιδέα της Ανακύκλωσης και θα εκπαιδευτούν για το είδος των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Παράλληλα την ίδια μέρα, καλούνται οι  εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλοι φορείς, καθώς επίσης και όσοι πολίτες νοιάζονται για το περιβάλλον και αγαπούν την Καλαμαριά να συμμετάσχουν στη δράση «καθαρισμού του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς», η οποία θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. Τόπος συνάντησης για την έναρξη της δράσης ορίζεται η διασταύρωση Σοφούλη-Κερασούντος και ώρα συνάντησης 9 το πρωί.

Το πρωινό της Τρίτης, στις 10 το πρωί, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς θα αρωματίσουν το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς με τη φύτευση εποχιακών φυτών.   
Την Τετάρτη, 17 Μαΐου στις 9 το πρωί, στην Πλατεία Σκρα, το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο θα συμμετάσχουν σε δύο παράλληλες δράσεις. Θα φτιάξουν τη γειτονιά των ονείρων τους με κατασκευές από πηλό, ενώ παράλληλα θα δώσουν πνοή σε άχρηστα υλικά, κατασκευάζοντας Μαριονέτες από υλικά ανακύκλωσης.

Στις 18 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, στις 9 το πρωί, μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς θα συμμετάσχουν σε δράση φύτευσης στο Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο Καλαμαριάς (Ανδρ. Παπανδρέου- επέκταση Καλαμαριάς ).

Την Παρασκευή, 19 Μαΐου στις 09:00, το 6ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς με τους μαθητές και τους καθηγητές τους θα υλοποιήσουν τη δράση «Φυτεύουμε τον κήπο μας» με τη φύτευση εποχιακών φυτών στον κήπο του σχολείου τους.

Το Σάββατο, 20 Μαΐου στις 11:00, θα υλοποιηθεί η ανοιχτή εκδήλωση «Δεν το φοράτε; Μην το πετάτε! Ελάτε να το αξιοποιήσουμε», στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς με την υποστήριξη της «EAST WEST GREECE». Μέσα από τη δράση αυτή οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την ανακύκλωση των ρούχων και γενικά των υφασμάτινων υλικών.

Τέλος, η Εβδομάδα Περιβάλλοντος θα κλείσει το απόγευμα της Κυριακής, 21 Μαΐου στις 20:30, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς, η ξεκαρδιστική παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Αγάπιου Αγαπίου με τίτλο «Το Οικολογικό Σχολείο του Καραγκιόζη». Η παράσταση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως στόχο να περάσει περιβαλλοντικά μηνύματα και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του Θεάτρου Σκιών στην αξία προστασίας του περιβάλλοντος.