Skip to main content

Απαλλάσσεται ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς για έλλειμμα 1,9 εκατ. ευρώ

Απαλλάσονται ο πρώην δήμαρχος και ο πρώην γ. γραμματέας του δήμου Καλαμαριάς για έλλειμμα 1,9 εκατ. ευρώ στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, απαλλάσσονται ο πρώην δήμαρχος και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Καλαμαριάς, ενώ παραπέμπονται να δικαστούν εννέα άτομα, σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για έλλειμμα 1,9 εκατ. ευρώ στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς.

Οι παραπεμπόμενοι κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαίρεση, που τελέστηκαν την πενταετία 2002 - 2006.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπάλληλοι, ένας διευθυντής της "Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς" (ΔΕΤΚ και ήδη ΔΕΤΑΚ Α.Ε. ΟΤΑ) και μια εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρείας. Οι παραπάνω φέρονται ότι προέβαιναν σε συναλλαγές για λογαριασμό της επιχείρησης τελετών χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε "να μην γίνει κατηγορία" εις βάρος του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Χριστόδουλου Οικονομίδη και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Δημήτριου Λέκκα, καθώς έκρινε ότι δεν προέκυψαν ενοποιητικά στοιχεία, παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέως που είχε προτείνει την παραπομπή τους.

Ήταν κατηγορούμενοι για άμεση συνδρομή στην απιστία και στην υπεξαίρεση επειδή φέρονταν ότι με πρόθεση παρέλειψαν να προβούν σε έλεγχο της οικονομικής διαχειρίσεως της δημοτικής επιχείρησης τελετών.

Από τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών διαπιστώθηκε «μαύρη τρύπα» στο ταμείο της επιχείρησης. Ενδεικτικά: Το 2002, δαπανήθηκαν συνολικά 285.000 ευρώ χωρίς να εκδοθούν τιμολόγια πληρωμής. Οι πληρωμές αφορούσαν αγορές κολύβων, ύψους 6.473 ευρώ, ανθέων, ύψους 75.000 ευρώ, μεταφορά ατόμων με πούλμαν σε κηδείες, ύψους 36.500 ευρώ. Εκτυπώσεις -τοιχοκολλήσεις αναγγελτηρίων κηδειών- μνημοσύνων, πληρωμές ναών, έξτρα πριμ- μπόνους σε ιερείς, ψάλτες, νεκροκομιστές, νεκροθάφτες κ.α.