Skip to main content

Καλαμαριά: Ανοίγει ο δρόμος για την πολύπαθη διάνοιξη της οδού Πόντου

Υπογράφηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση η έγκριση κονδυλίου ύψους 8 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις των οικοπέδων που έχουν πάρει τιμή μονάδος

Πράσινο φως για τη διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά, ενός έργου που συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης ανατολικά, άναψε η έγκριση περίπου του μισού ποσού από το σύνολο 15,7 εκ. ευρώ που απαιτούνται για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Πρόκειται για ένα έργο που είχε εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για τις διοικήσεις του δήμου, καθώς οι εκτάσεις είχαν δεσμευτεί για απαλλοτριώσεις εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, χωρίς όμως να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις. Αυτό συνέβη διότι, παρά τη λειτουργικότητά της, η Πόντου είναι χαρακτηρισμένη ως δημοτική οδός και όχι δημόσια με αποτέλεσμα οι απαλλοτριώσεις να βαρύνουν οικονομικά το δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. Κι αυτό τη στιγμή που η διάνοιξη κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι ο δρόμος θα συνδέει τους σταθμούς του μετρό στην επέκταση της Καλαμαριάς.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, προχθές βγήκε η εγκριτική ύψους 8 εκ. ευρώ για τη διάνοιξη της Πόντου και για επιπλέον 1,3 εκ. ευρώ για το οικόπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, επίσης για απαλλοτρίωση. «Είναι πάνω από τα μισά που χρειαζόμαστε συνολικά για τις απαλλοτριώσεις. Απαλλοτριώνουμε αυτά που έχουν οριστικές τιμές μονάδος και καταθέτουμε το αίτημα για τα υπόλοιπα 7,5 εκ. ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία με την καινούργια κυβέρνηση. Ήδη, είδαμε ποια είναι τα οικόπεδα που παίρνουμε. Επιπλέον, μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσουμε κι ένα αίτημα στο Δημόσιο, για να πάρουμε και τα δημόσια οικόπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος, πάντως, σημείωσε ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, γιατί για να ξεκινήσει η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίμηνο, ενώ χρονοβόρες είναι και οι διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιωτών, καθώς απαιτείται μεταξύ άλλων η υπογραφή συμβολαίων με τον καθένα χωριστά και η κατάθεση του απαιτούμενου ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, εξάλλου, ο δήμος ετοιμάζει και τις σχετικές μελέτες, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν θα ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πώς θα διαμορφωθεί ο δρόμος

Η οδός Πόντου αυτή τη στιγμή χωρίζεται σε τρία διακριτά τμήματα. Το πρώτο, από την Μητροπολίτου Κυδωνιών έως την Κολοτούρου, μήκους 910 μέτρων και πλάτους 20 μ., είναι σε πλήρη λειτουργία με κεντρική νησίδα. Το δεύτερο, από την οδό Κολοτούρου έως την οδό Αγίου Νικολάου, μήκους 170 μέτρων και μεταβλητού πλάτους από 20 μ. έως 40 μ. είναι μερικώς διανοιγμένο και σε λειτουργία χωρίς κεντρική νησίδα. Το τρίτο και πλέον προβληματικό, μήκους 2.100 μ. και πλάτους 40 μ., εκτείνεται από την οδό Αγίου Νικολάου έως την περιφερειακή τάφρο και είναι αδιάνοιχτο.

Ο κ. Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι η Πόντου θα διαμορφωθεί σε δρόμο πλάτους 20 μέτρων, όσο δηλαδή και η παραλιακή οδός της Θεσσαλονίκης, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, με εκατέρωθεν χώρο για στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλατόδρομους. Θα αποτελέσει, όπως είπε, την κεντρικότερη αρτηρία του δήμου και γενικά θα αλλάξει την Καλαμαριά, καθώς θα φτάνει μέχρι τον τερματικό σταθμό του μετρό στη Μίκρα.