Skip to main content

Καλαφάτης:Ο Μπουτάρης έβαλε «μακεδονόμετρο»- Προσωπικές του οι απόψεις

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τον Γιάννη Μπουτάρη ως φυσικό πρόσωπο και όχι τον πρώτο πολίτη

Στις πολλές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης,  ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τον Γιάννη Μπουτάρη ως φυσικό πρόσωπο και όχι τον πρώτο πολίτη, ενώ τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί «Μακεδονόμετρο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο δήμαρχος έχει προβεί σε σειρά δηλώσεων, αχαρακτήριστες. Τι έχει πει ο στόμας του, δεν περιγραφεται, εσκεμμένα το λέω ο «στόμας», του», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, αναφέροντας αναλυτικά τις δηλώσεις του δημάρχου.

«Δύο φορές έχει πει τα Σκόπια, Μακεδονία, μέσα στην χώρα τους. Έχει πει δημοσίως και έχει αναφέρει προτάσεις του, μίλησε για «Νέα Μακεδονία». Σε ένα ντελίριο του έχει πει, «πιο Μακεδόνας από μένα δεν υπάρχει». Βάζει και "Μακεδονόμετρο", λες και μπορώ να πω εγώ ότι είμαι πιο πατριώτης από τον κ. Αβραμόπουλο ή από τον κ. Κουράκη. Βγήκε ο δήμαρχος και ισχυρίστηκε πως είναι πιο Μακεδόνας. Δηλαδή ο πρώτος πολίτης της πόλης βάζει «μακεδονόμετρο», είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Και σε άλλες δηλώσεις μιλάει για σύμφωνα με γεωγραφική διάσταση, για αρκετές Μακεδονίες. Δεν απαντώ σε αυτά, τα θυμίζω και ενημερώνω και τον κόσμο για το ποιες είναι οι τοποθετήσεις του πρώτου δημότη. Όλες αυτές οι τοποθέτησεις εκφράζουν τον Γιάννη Μπουτάρη, ως φυσικό πρόσωπο και όχι ως δήμαρχο. Όλες αυτές οι τοποθετήσεις εκφράζουν τον Γιάννη Μπουτάρη με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και όχι του πρώτου δημότη, δεν έχει πάρει καμία εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο για να εκφράζεται σε τόσο σοβαρά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» έκανε λόγο για ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, για το οποίο έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί.

«Συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών, απλός λαϊκός κόσμος, που ταξίδεψε πολλά χιλιόμετρα για να συμμετάσχει», είπε ο κ. Καλαφάτης και μίλησε για «μεγάλο σθενερό μήνυμα απλών ανθρώπων, που ήταν ακαπέλωτοι από κόμματα».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» και ότι αμέλησε να ενημερώσει το κόμματα.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των «Εντάξει» καταδίκασε τις ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές απο ομάδες κατά οποιουδήποτε.

Απάντηση στην πρόταση ψηφίσματος της παράταξης «Εντάξει» έδωσε η Ρία Καλφακάκου, από την «Ανοιχτή Πόλη». «Απειλεί κανείς τη Μακεδονία την ελληνική; Το θέμα που συζητείται είναι η ιστορία του ονόματος της πΓΔΜ. Το ψήφισμα στην ουσία θέλει να μη λυθεί το θέμα. Λες και υπερασπίζουμε τη Μακεδονία αφήνοντας ανοιχτό ένα θέμα στα σύνορα μας. Το θέμα πρέπει με σοβαρότητα, νηφαλιότητα από την ελληνική κυβέρνηση να λυθεί χωρίς τους διάφορους εθνοπατριώτες γιατί ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να λήξει το θέμα», υπογράμμισε η κ. Καλφακάκου.

«Ο αλυτρωτισμός είναι κύριο ζήτημα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα και η ονοματολογία από μόνη της είναι στείρα», τόνισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση.

«Η κυβέρνηση που είχε πετάξει τον ελληνικό λαό εκτός πολιτικής κατάλαβε μονομιάς πως η διάχυτη εινική κατάθλιψη τελειώνει. Το συλλαλητήριο επέβαλε ως πρόταγμα πρώτα να ανασχεθεί ο αλυτρωτισμός των γειτόνων και μετά να συζητηθεί το όνομα», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντής Σεβρής, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».