Skip to main content

Καλαφάτης:H ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να στηρίξει τους πληγέντες του παγετού

Οι πληγέντες από την κακοκαιρία καταναλωτές, δικαιούνται να αναμένουν κυβερνητική παρέμβαση, υπογραμμίζει ο βουλευτής της ΝΔ.

Να παρέμβει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος με το 51%, προς την κατεύθυνση της ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης σε καταναλωτές φυσικού αερίου που υπέστησαν ζημία στις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης στους καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου»

Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ως επί το πλείστον, επλήγησαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς λόγω του παγετού, οι εγκαταστάσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετηθεί εκτός σπιτιών, με ευθύνη και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η οποία διενεργεί τον έλεγχο πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπέστησαν πολλές ζημιές.

Για παρόμοιο λόγο, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και τη δωρεάν αντικατάσταση των υδρομέτρων και την έκπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στις ενέργειες των δήμων πως το θέμα των τιμολογίων είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παραπέμπει σε έκπτωση ύψους 12%, την οποία όμως, ούτως ή άλλως, προσφέρει σε όλους τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για ήδη προγραμματισμένη τιμολογιακή πολιτική και δε σχετίζεται με τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Δεδομένου ότι, τις ημέρες εκείνες οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά που δε μπορούσαν να προβλέψουν και να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης κι υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των καταναλωτών φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, που λόγω των εξαιρετικά δυσμενών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε δυσβάσταχτα, δεδομένου ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και υφίσταται δυνατότητα παρέμβασής σας;

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης