Skip to main content

Καλαφάτης: «Τρικυμία εν κρανίω» στον Μπουτάρη για το λιμάνι

Η διοίκηση Μπουτάρη δεν είχε σταθερές θέσεις για το λιμάνι και δεν ζητούσε ως το 2014 την χρήση της Α Προβλήτας, τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Τον δήμαρχο διακατέχει “τρικυμία εν κρανίω”. Ό,τι θυμάστε χαίρεστε. Την ώρα που φθάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας, που αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, “σηκώνετε” ένα θέμα μήπως και σας βγει».

Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για το Master Plan του ΟΛΘ Α.Ε.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως δεν θα είναι «ευχάριστος προς το δήμαρχο, αλλά ωφέλιμος προς τον τόπο και την πόλη. Άλλωστε αυτή είναι η αποστολή μου». Αναρωτήθηκε «τι έκανε στην πράξη η διοίκηση για να διασφαλίσει και να υπερασπιστεί αυτήν τη θέση» και κατέθεσε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τις οποίες, όπως είπε, προκύπτει πως η διοίκηση Μπουτάρη «δεν είχε σταθερές θέσεις για το λιμάνι και, σε καμία περίπτωση, δε ζητούσε ως το 2014 την χρήση της Α Προβλήτας». Συγκεκριμένα επικαλέστηκε αποφάσεις που ελήφθησαν στις 22/ 3/2011, στις 20/5/2013 και στις 14/4/2014.

 «Ο Δήμαρχος αφέθηκε σ προφορικές διαβεβαιώσεις. Έτσι γίνεται η πολιτική; Συζητάω με έναν υπουργό και κοιμάμαι το ύπνο του δικαίου; Ο δήμος διατείνεται ότι είχε διαβεβαιώσεις για την παραχώρηση της Α Προβλήτας. Αυτό δεν γίνεται στα λόγια, αλλά εγγράφως», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαφάτης θύμισε ότι η διοίκηση ζήτησε, προφορικά, τρεις παραχωρήσεις: Της Νέας Παραλίας, της Α Προβλήτας και του Πολυώροφου Πάρκινγκ. «Από τις τρεις παραχωρήσεις, μία έγινε δεκτή –και γι αυτήν χρειάστηκε κάποιες διευθετήσεις. Το ζήτημα της Α Προβλήτας που διαφημίζατε ότι έχει τελειώσει, τώρα -ω του θαύματος- αναζητάτε αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου, για να καλύψετε τη δικιά σας αβελτηρία. Και θέλω να διασκεδάσετε τις πληροφορίες μου ότι ούτε το Πολυώροφο Πάρκινγκ θα καταλήξει στον Δήμο».

Και ξεκαθάρισε: «Ως παράταξη, μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί πλούτος στην πόλη, να υπάρχει ανάπτυξη».

Ζήτησε την παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου, του ΟΛΘ Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ξεκαθαρίσουν τα εξής ζητήματα:

 1.    Ποιο είναι το περιεχόμενο του Master Plan.
 2.    Πότε ολοκληρώνεται.
 3.    Τι περιλαμβάνεται σε αυτό.
 4.    Αν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία στην περίπτωση που ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιμείνει στις όψιμες διεκδικήσεις του.
 5.    Υπάρχει αλληλογραφία, ή όχι και με ποιους;
 6.    Ποια διαφοροποίηση θα υπάρξει αν δεν περιληφθεί η Α Προβλήτα στο Master Plan;
 7.    Αν θα υπάρξει θέμα στη λογοδοσία του ΟΛΘ στους μετόχους του.
 8.    Ο δήμος φέρνει πρόταση οκτώ σημείων, στα οποία περιλαμβάνονται κι άλλα ζητήματα, εκτός της Α Προβλήτας. Η συνολική απόφαση, επηρεάζει ή όχι την πορεία της υπόθεσης;
 9.    Η Α Προβλήτα θα είναι στη χρήση των πολιτών μετά τις ιδιωτικοποιήσεις; Οι παραχωρήσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στα Μουσεία και σε ιδιώτες θα συνεχίσουν να υπάρχουν με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Όπως είπε, «αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, δε θα μπορέσουμε να βγάλουμε απόφαση. Λυπάμαι, κ. Δήμαρχε, αλλά, δε θα βασιστώ στα λεγόμενά σας. Θέλω να με διαβεβαιώσει το δημόσιο πως δε θα χαθεί ούτε μία μέρα εις βάρος του λιμανιού και της πόλης».

Ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε πως «ως παράταξη, αλλά και προσωπικά, δεν είμαστε ούτε ενάντια ούτε υπέρ της παραχώρησης της Α Προβλήτας στον Δήμο. Δεν έχουμε κωλύματα αυτού του είδους. Βλέπουμε, όμως, σκοτεινά σημεία στον τρόπο χειρισμού του θέματος. Με ελαφρά καρδία χειριστήκατε το θέμα. Δε θέλουμε να χειρίζεστε τα θέματα με αυτόν τον τρόπο και μετά να έρχεστε στο δ.σ. να πάρετε άφεση αμαρτιών. Εμάς μας ενδιαφέρει να ευνοηθούν, όσο το δυνατόν, περισσότερες κοινωνικές ομάδες από την όποια εξέλιξη».