Skip to main content

Καλαφάτης: Τεράστιες ελλείψεις και απαρχαιωμένος εξοπλισμός στη ΓΑΔΘ

Ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή για τις τραγικές ελλείψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

«Προ ημερών, ενώπιον του μνημείου που αναγέρθηκε προς τιμήν του πεσόντα στο καθήκον Στάθη Λαζαρίδη, είχα την ευκαιρία να επισημάνω, ότι πρέπει να σκεφτόμαστε έγκαιρα και να τιμούμε αυτούς που η δουλειά τους είναι να ντύνονται κάθε μέρα ήρωες. Όχι μόνο να τους εξυμνούμε πεσόντες. Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, ζητείται κυβερνητικό ενδιαφέρον γι` αυτούς τους καθημερινούς ήρωες της ΓΑΔΘ. Και κατ` επέκταση, για την ασφάλεια των πολιτών που καλούνται να περιφρουρήσουν. Ο φθαρμένος εξοπλισμός και τα απαρχαιωμένα περιπολικά και άλλα οχήματα, συνήθως ακίνητα πια, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, συνθέτουν μια σκληρή πραγματικότητα. Και καθιστούν κενές περιεχομένου όλες τις υπουργικές διαβεβαιώσεις για προσπάθειες προμήθειας επαρκούς εξοπλισμού».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, καθώς παρά τις υποσχέσεις για σχετική μέριμνα από πλευράς της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, η υλικοτεχνική υποδομή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, παραμένει σε οριακή κατάσταση.

Ο κ. Καλαφάτης, με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη της ένταξης προς χρηματοδότηση των σχετικών αναγκών της ΓΑΔΘ στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως δεν έχει ληφθεί μέριμνα, ούτε καν για την αντικατάσταση φθαρμένων προστατευτικών στολών των εκατοντάδων δικυκλιστών, ανδρών και γυναικών, της ομάδας ΔΙΑΣ της ΓΑΔΘ, που σύντομα θα επιτελούν το έργο τους υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 1.    Εσωτερικών

 2.    Οικονομίας και Ανάπτυξης


ΘΕΜΑ: «Τραγικές ελλείψεις μηχανοκίνητου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης»

Με τις υπ.αριθ’ 5700 και 8658 ερωτήσεις που καταθέσαμε στις 27-05-2016 και 28-09-2016 αντίστοιχα για την έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού και την επιβεβλημένη ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, επισημάναμε παράλληλα και τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνταν στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών της.

Καίτοι αρμοδίως το Υπουργείο μας διαβεβαίωσε και διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως ως προς το ζήτημα του μηχανοκίνητου εξοπλισμού έχει χορηγηθεί ικανός αριθμός οχημάτων διαφόρων τύπων και κατηγοριών με γνώμονα την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων περιπολικών οχημάτων και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επαρκή προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, η κατάσταση παραμένει οριακή.

Τα περιπολικά και λοιπά οχήματα των υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ είναι πεπαλαιωμένα, επιβαρυμένα με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμέτρα πορείας, τα περισσότερα τελούν υπό διάλυση και συνιστούν κινούμενο κίνδυνο για το προσωπικό αλλά και για τους πολίτες. Επιχειρησιακή ικανότητα με απαρχαιωμένο και ακίνητο στόλο οχημάτων δεν μπορεί να υπάρξει.

Επιπρόσθετα, στις υπηρεσίες εν γένει της Γ.Α.Δ.Θ σημειώνονται και τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Οι 350 – 400 άνδρες της υπηρεσίας ΔΙΑΣ, που σηκώνουν καθημερινά ένα μεγάλο φορτίο της διαρκούς και άμεσης αστυνόμευσης, στερούνται τα στοιχειώδη και θα κληθούν σύντομα να επιχειρούν σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες χωρίς την αντικατάσταση των φθαρμένων στολών προστασίας που διαθέτουν.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε συνδυασμό με τη διαρκή έλλειψη προσωπικού, καθιστούν πλέον τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή ως επιχειρησιακή προτεραιότητα β’ ή και γ’ κατηγορίας στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας που φέρει ακέραια την ευθύνη.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ύψιστη υποχρέωσή της να περιφρουρίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή διαβίωση των πολιτών.


Κατόπιν των ανωτέρω


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1.    Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις μηχανοκίνητου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης;

2.    Ποια είναι η εξέλιξη της ένταξης της Θεσσαλονίκης ως υπηρεσιακής και επιχειρησιακής ολότητας  στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση αυτών των αναγκών;»