Skip to main content

Καλαφάτης: Στίβος μάχης για την κοινωνία ο προϋπολογισμός του 2018

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εμπαίζει συνειδητά τους πολίτες.

«Το πλεόνασμα 3,85% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 αποδεικνύει μόνο την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη φορολογική αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας, που συνειδητοποιεί μέρα με τη μέρα και φόρο με το φόρο, ότι η φτωχοποίηση αποτελεί κομβική επιλογή της ιδεολογικής πλατφόρμας της Αριστεράς!», τόνισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018.

Παρομοίασε τον προϋπολογισμό με το σχέδιο ενός «στίβου μάχης» που θα έπρεπε να αφορά «μια κυβέρνηση πρόθυμη να αγωνιστεί για να αποδώσει έργο και αποτέλεσμα» και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός του 2018, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως αυτή η κυβέρνηση επιφυλάσσει το “στίβο μάχης” μόνο για την κοινωνία, εξοντωτικό για όλους και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους, για τους οποίους δήθεν κόπτεται.»

Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εμπαίζει συνειδητά τους πολίτες: «Διότι ξέρει πολύ καλά, ότι η πρόβλεψη του 2,5% είναι τόσο αναξιόπιστη, όσο ψεύτικη αποδείχτηκε η περσινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% φέτος, αφού οι ελληνικές και διεθνείς εκτιμήσεις για το τελικό ποσοστό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, θυμίζουν αντίστροφη μέτρηση, με τελευταία αυτή του ΟΟΣΑ για 1,4%.»

Εξηγώντας πως «ούτε η κυβέρνηση πιστεύει τον εαυτό της», παρέθεσε μια σειρά αλληλοσυγκρουόμενων κυβερνητικών θέσεων:

• Τη μια μιλούν για “δίκαιη ανάπτυξη”, την άλλη ομολογούν τον “άδικο προϋπολογισμό”.
• Περιγράφουν φιλοεπενδυτικό κλίμα, αλλά “πολεμάνε” όλες τις μεγάλες επενδύσεις.
• Παραδέχονται ότι «οι φόροι εμποδίζουν τις επενδύσεις» και παράλληλα τους αυξάνουν.
• Υπόσχονται μειώσεις φόρων από το 2019, αλλά χαρακτηρίζουν τη φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης “συνειδητή επιλογή”.
• “Παραμυθιάζουν” την κοινωνία με ένα κοινωνικό μέρισμα υπέρ αδυνάτων, ενώ καταργούν το ΕΚΑΣ για δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, μειώνουν όλα τα επιδόματα στήριξης των αδυνάμων και αυξάνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για κάθε είδους βοήθημα.
• Βαφτίζουν «κατάργηση» του ΕΝΦΙΑ, τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τη φορολόγηση των μεταβιβάσεων και το “τσουνάμι” των πλειστηριασμών σε βάρος και μικρών οφειλετών, μετατρέπει την ιδιοκτησία σε βρόγχο για εκατομμύρια οικογένειες.

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει το «παραμύθι περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, αφού έχει δεσμεύσει ήδη τη χώρα με χειρότερα μνημονιακά μέτρα για μετά το 2019, όπως πιστοποιούν και οι ευρωπαϊκές εξηγήσεις περί “υβριδικού μνημονίου” και σκληρής επιτροπείας.