Skip to main content

Καλαφάτης: 10 σημεία του προσωπικού φιάσκου Μπουτάρη στον χιονιά

Σκληρή κριτική του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Για πρωτόγνωρη αδιαφορία της διοίκησης έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, ασκώντας σκληρή κριτική στον δήμο Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» μίλησε, κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, για «διοίκηση - εχθρό του πολίτη», που δεν αξίζει στους Θεσσαλονικείς. Επίσης, χαρακτήρισε τη διοίκηση Μπουτάρη «ανίκανη», «ανεπαρκής» και «αξιοθρήνητη», κάνοντας παράλληλα λόγο για ξεγύμνωμα της διοίκησής που θα την ακολουθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για «τριπλή αποτυχία» για να «προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, να διαχειριστεί σωστά την κακοκαιρία όσο αυτή διαρκούσε, και μετά να διαχειριστεί την κατάσταση όταν πέρασε την κακοκαιρία».

Αναφερόμενος στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη υπογράμμισε πως στα δύσκολα δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς. «Δεν έχει το θάρρος να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη. Γιατί δεν πονά. Δεν λυπήθηκε για ότι έγινε. Για αυτό δεν το παραδέχθηκε. Απόμακρος δήμαρχος. Δεν είναι ένας από εμάς. Κατηγορεί τους Θεσσαλονικείς ως αδιάφορους. Δήμαρχος αφ’ υψηλού», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.  

Κατηγόρησε τον δήμαρχο για αλαζονεία και έπαρση, ενώ για τους αντιδημάρχους σημείωσε ότι «κρύφτηκαν ενώ έπρεπε να ήταν μέσα στην φωτιά».

«Λειτουργείς ως επίτιμος δήμαρχος. Έστω και τώρα εδώ στο κορυφαίο όργανο της πόλης. Να ζητήσεις μια συγνώμη χωρίς αστερίσκους» ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καλαφάτης απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

•       Γνώριζε η διοίκηση ότι ερχόταν κύμα κακοκαιρίας και χιονιάς;
•       Ενημερώθηκε από τις 2 Δεκεμβρίου, εγγράφως, από τον ΟΑΣΘ, ότι θα πρέπει να κρατήσει ανοικτούς τους δρόμους;
•       Πώς κατάφερε μόνον η διοίκηση Μπουτάρη να πετρώσει το αλάτι; Γιατί στους άλλους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος το αλάτι δεν πέτρωσε;
•       Πόσοι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας κλήθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας; Ποια μέσα τους δόθηκαν; Μήπως οι υπάλληλοι αγόρασαν με δικά τους χρήματα τα υλικά;

Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης, πρότεινε:

1.      Να γίνει αμέσως καταγραφή όλων των βλαβών που προέκυψαν στους πολίτες από ευθύνη του δήμου, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν.
2.      Να μεσολαβήσει ο δήμος στις ΔΕΚΟ (Εταιρία Φυσικού Αερίου, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ) ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς των πολιτών οι οποίοι έμειναν χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
3.      Να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος και από τον δήμο, για τις ευθύνες -άσχετα με την εισαγγελική έρευνα.
4.      Να γίνει «φύλλο και φτερό» το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και να βελτιωθεί εάν κι εφόσον χρειάζεται.
5.      Να καταγράψει η αρμόδια αντιδημαρχία τις ελλείψεις της.
6.      Να ακυρωθούν οι κλήσεις που έδωσε η Δημοτική Αστυνομία την ημέρα της χιονόπτωσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» παρουσίασε δέκα σημεία «ενδεικτικά της συμπεριφοράς του Δημάρχου και της Διοίκησης μετά το φιάσκο»:

1.      Η προσπάθεια διακωμώδησης της κατάστασης, με δηλώσεις του στιλ «οι αλατιέρες θα είναι το ανέκδοτο της χρονιάς».
2.      Η εντολή για έρευνα ώστε να διαπιστώσει εάν οι ευθύνες φθάνουν μέχρι αυτόν («λες κι ο ίδιος δε γνωρίζει μέχρι που φθάνουν οι ευθύνες του», είπε).
3.      Το «πάγωμα» της ΕΔΕ και το πισωγύρισμα με τελική εντολή για εσωτερικό έλεγχο στο αρμόδιο τμήμα.
4.      Η μη ανάληψη, από την πλευρά της διοίκησης, εμπράκτως, της πολιτικής ευθύνης.
5.      Η τακτική της ρίψης ευθυνών από τη διοίκηση πάντα σε άλλους («έφταιγε το αλάτι, έφταιγε το χιόνι, έφταιγαν ακόμη και οι κάτοικοι που κατέβασαν τα αυτοκίνητά τους στην πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά).
6.      Η προφορική κι ανέξοδη ανάληψη της ευθύνης («γιατί έτσι νόμιζε ότι θα αντιμετώπιζε την κατακραυγή χωρίς να ζητήσει μια συγγνώμη.  Για να μην τσαλακωθεί η φανταχτερή εικόνα που με τόσο “κόπο” αυτός και όλοι όσοι τον υποστηρίζουν είχε φιλοτεχνήσει») και η απλή αναφορά του δημάρχου ότι “ζητά συγνώμη για την ανωμαλία που προέκυψε” («λες και φταίει η ανωμαλία, κι εκείνος αν και είναι έξω από το πρόβλημα παρουσιάζεται ως μεγαλόκαρδος», είπε).
7.      Η πρωτοφανής δήλωση ότι «θα παραιτηθεί, θα πάει σπίτι του και θα περνάει καλύτερα» («λες και μας κάνει χάρη που είναι Δήμαρχος», πρόσθεσε.
8.      Η… εξαφάνιση των αντιδημάρχων («και ιδιαίτερα εκείνων που είχαν την μεγαλύτερη ευθύνη», υπογράμμισε).
9.      Η προσπάθεια της διοίκησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις πρώτες ώρες της κρίσης, αντί να αποκαταστήσει τα προβλήματα των πολιτών.
10.     Η ανάθεση του ελέγχου στο αρμόδιο τμήμα  («καθώς, από όσο γνωρίζω, δεν είναι το κατ’ εξοχήν καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα», όπως είπε).

Όσον αφορά το αν θα έπρεπε ο δήμαρχος να ζητήσει συγγνώμη, υπογράμμισε πως δεν το κάνει και πρόσθεσε: «Και γιατί δεν ζητά μια συγνώμη μέσα από την καρδιά του;  Γιατί δεν πονά, δεν λυπήθηκε βαθιά μέσα του!  Είναι τελικά ένας απόμακρος δήμαρχος! Δεν είναι ένας από εμάς. Κατηγορεί τους Θεσσαλονικείς, ως μίζερους, πρόσφατα μάλιστα κατηγόρησε όλους τους φορείς ως αδιάφορους και μάλιστα ότι αυτή η αδιαφορία είναι ένας από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη έχει αυτήν την μιζέρια και γκρίνια.  Όμως υπάρχει πιο μίζερη εικόνα από αυτή που ζήσαμε την μέρα της τραγικής ταλαιπωρίας»;