Skip to main content

Καλαφάτης: Πέντε ήττες σε πέντε μήνες για τον Μπουτάρη

Ποιές είναι οι πέντε ήττες του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη.

Ολομέτωπη επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Καλαφάτης, πλαισιωμένος από τους δημοτικούς του συμβούλους έκανε λόγο για «πέντε ήττες Μπουτάρη, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών».

Όπως εξήγησε, οι ήττες αυτές είναι «η εξέλιξη στη δικαστική έρευνα για τους Διαγωνισμούς στην Καθαριότητα, η απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, η πλήρης αποτυχία για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η πλήρης αποτυχία για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και η αδυναμία του να αποσπάσει μια υπόσχεση για το μέλλον της Ά προβλήτας».

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι αυτές οι πέντε ήττες αποκαλύφθηκαν λόγω της πολιτικής και το σθένος των «Εντάξει», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα περίμενε πιο δραστικές ενέργειες από την πλευρά του δημάρχου, προκειμένου να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση. Σχολίασε πως έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις αναφέροντας πως ο δήμαρχος ίσως δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί και το μέγεθος των συνεπειών.

Χαρακτήρισε τον δήμαρχο «συντηρητικούρα, πασπαλισμένο με λιγάκι χρυσόσκονη, με παλαιοκομματικές αντιλήψεις, με δημαγωγίες και πολιτικαντισμούς, πιο παλιό από το παλιό». «Δεν έχουν γνώση τι σημαίνει διοίκηση, οργάνωση, αποτελεσματικότητα, τι σημαίνει να θέτω στόχο και να τον πετυχαίνω, τι σημαίνει αρμοδιότητες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής των «Εντάξει», «ο επίτιμος δήμαρχος στα σοβαρά θέματα είτε λειτουργεί εν κρυπτώ είτε δεν λειτουργεί καθόλου. Είναι απών στα δύσκολα, ενώ στα υπόλοιπα διατυμπανίζει την παρουσία του».

Σχετικά με το θέμα των διαγωνισμών, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι η παράταξή του θα προσφέρει την βοήθειά της στη Δικαιοσύνη, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την τοποθέτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που είπε ότι πρέπει αυτή η υπόθεση να τελειώσει γρήγορα. «Η έρευνα να πάρει όσο καιρό χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Για την κακοκαιρία, ο επικεφαλής των «Εντάξει» τόνισε ότι έως τώρα ο δήμαρχος δεν καταλόγισε ευθύνες, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση στο παρελθόν. Αποκάλυψε παράλληλα ότι δεν υπάρχει έγγραφο που να ανατίθενται οι αρμοδιότητες για την Πολιτική Προστασία στον γενικό γραμματέα Θωμά Ψαρρά. «Η διοίκηση προσπάθησε να αποπλανήσει τους Θεσσαλονικείς με την ανάθεση της έρευνας στο Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Για τον σταθμό Βενιζέλου, η παράταξη τόνισε ότι το μόνο που επιτεύχθηκε και με τη συμβολή του δημάρχου είναι να χαθούν τέσσερα χρόνια, ενώ σημείωσε ότι το ΚΑΣ έχει εκδώσει πέντε διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και για το θέμα του εορταστικού διάκοσμου, κάνοντας λόγο για «θλιβερή διαχείριση από την πλευρά του δήμου και για φιάσκο» και για μηδαμινή  ανταποδοτικότητα για τις 170.000 ευρώ – κόστος για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Για την παραχώρηση της Α' προβλήτας υποστήριξε πως «είτε η κυβέρνηση έλεγε ψέματα στο δήμαρχο είτε ο δήμαρχος στον λαό της Θεσσαλονίκης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Κούβελας, έκανε λόγο για πλήρη εγκατάλειψη της ιδέας των μικρών δημαρχείων. «Δική μας θέση είναι ότι θέλουμε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Εφραίμ Κυριζίδης αναφερόμενος στους διαγωνισμούς στην Καθαριότητα ζήτησε να μπει «το μαχαίρι στο κόκαλο και να εξεταστούν στο σύνολό τους οι  διαγωνισμοί». Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι ο δήμαρχος για την υπόθεση έχει ήδη παραιτήσει τρεις προέδρους της Επιτροπής, ενώ είχε ζητήσει και τις παραιτήσεις όλων των μελών.

Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Σωκράτης Δημητριάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση της βιοκλιματική αναβάθμιση της δημοτικής βιβλιοθήκης και των μεγάλων καθυστερήσεων στο έργο. «Η ποιότητα ζωής λείπει από τους Θεσσαλονικείς», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.