Skip to main content

Καλαφάτης: Μνημόνιο τέλος για τους δανειστές, όχι για τους Έλληνες

O βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται διαφορετικό μείγμα πολιτικής για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της

«Τον Αύγουστο, το μνημόνιο θα τελειώσει μόνο για τους δανειστές που δεν θα έχουν πια υποχρέωση διάθεσης χρημάτων, αλλά θα συνεχιστεί για τους Έλληνες που θα υφίστανται και νέα μέτρα», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Money Show 2018, με θέμα: «ελληνική και ξένες αγορές και νέοι τρόποι επένδυσης».

Ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Κάθε αγορά αποτελεί ένα… οικοσύστημα μέσα στο οποίο για να μεγαλώσει και να καρποφορήσει μια επιχείρηση  όσο πραγματικά πρέπει να υπάρχει μια σωστή αναλογία αριθμών και ψυχολογίας, που λειτουργεί όπως η αναλογία ήλιου και νερού στη φύση. Με πολύ ήλιο χωρίς νερό, ένα δέντρο θα ξεραθεί. Με πολύ νερό, χωρίς καθόλου ήλιο, κινδυνεύει να σαπίσει… Ομοίως, όταν ευημερούν κάποιοι αριθμοί, αλλά αυτή η ευημερία δεν διαχέεται στον τελικό αποδέκτη, τον πολίτη, η ψυχολογία δεν μπορεί να ακολουθήσει σε θετικό πρόσημο. Αν από την άλλη η ψυχολογία μοιάζει καλή στους κυβερνητικούς κύκλους, χωρίς όμως αυτή να δικαιολογείται από τους αριθμούς, τότε είναι πλασματική».

Και πρόσθεσε: «Οι δείκτες της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως το υπερπλεόνασμα και η αναιμική ανάπτυξη, αποτελούν μόνο τους πρώτους κρίκους μια αλυσίδας, με του υπόλοιπους να προβληματίζουν: Διότι δεν πρόκειται για δείκτες παραγωγής πλούτου, ενίσχυσης της ρευστότητας και αύξησης της κατανάλωσης, ή ενίσχυσης της απασχόλησης. Είναι αριθμοί που αποτυπώνουν την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων κα μισθωτών και την αναδιανομή μέρους του υπερπλεονάσματος, όχι με αναπτυξιακή στόχευση, αλλά για την άσκηση επιλεκτικών επιδοματικών πολιτικών».

Η χώρα χρειάζεται διαφορετικό μείγμα πολιτικής, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τη δυναμική εξωστρέφειας, που προσδίδουν στην οικονομία μας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: η γεωστρατηγική θέση, η σχέση με τη θάλασσα, το κλίμα, ο φυσικός πλούτο το δημιουργικό πνεύμα του Έλληνα επιχειρηματία. Μείωση φόρων και εισφορών, μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για θέσεις εργασίας σε δυναμικούς τομείς, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων».