Skip to main content

Καλαφάτης για Μπουτάρη: Είναι «τούτι φρούτι» και «μιξ γκριλ»

Ο βουλευτής και επικεφαλής των Εντάξει έκανε λόγο για «διοικητική γύμνια», με αφορμή τα όσα έγιναν την πρώτη ημέρα της έντονης κακοκαιρίας

Χειρότερη χαρακτήρισε τη διοίκηση Μπουτάρη, ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης σε σύγκριση με το 2014 όπου ξεκίνησε να βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης άσκησε σκληρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικά «τούτι φρούτι» και «μιξ γκριλ», εξηγώντας πως  «είναι και ΠΑΟΚ, και Αρης και Ηρακλής και Απόλλων Καλαμαριάς». Σημείωσε, επίσης, ότι η πόλη «χρειάζεται μάνατζερ και όχι περφόμερ».

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους βαθμολόγησε με μηδέν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και κάτω απο το μηδέν τις ενέργειες που έγιναν τις κρίσιμες ώρες. «100% δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες», σημείωσε.

Έκανε λόγο για «διοικητική γύμνια», με αφορμή τα όσα έγιναν την πρώτη ημέρα της έντονης κακοκαιρίας. Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης από αυτό το περιστατικό προκλήθηκε η πρώτη «καλή γρατζουνιά» στην εικόνα του Γιάννη Μπουτάρη.

«Ισως είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη που ο κόσμος ένιωσε στο πετσί του αυτό που εμείς δυο χρόνια σταθερά και τεκμηριωμένα λέμε στο δημοτικό συμβούλιο. Οτι αυτή η διοίκηση δεν έχει τη διοικητική ικανότητα να λύσει ζωτικά προβλήματα των Θεσσαλονικέων. Αυτό έπιασε τόπο γιατί για πρώτη φορά εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και ένιωσαν απροστάτευτοι και οι ίδιοι από αυτή τη γύμνια τη διοικητική. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη καλή “γρατζουνιά” που δέχτηκε και στην εικόνα του».

Ερωτηθείς για τα περί ευθυνών στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ο κ. Καλαφάτης είπε χαρακτηριστικά: «Αν θες να είσαι αξιόπιστος αναλαμβάνεις εμπράκτως τις ευθύνες». Ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε πως έστειλε πριν από 4-5 μέρες επιστολή στον δήμο με την οποία ζητάει το έγγραφο ανάθεσης της αρμοδιότητας της πολιτικής προστασίας του Δήμου στον Γενικό Γραμματέα Θωμά Ψαρρά, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση. «Τα μέλη της Πρωτοβουλίας που πιστεύουν στον Θεό θα παρακαλούν να μην γίνει το ίδιο πριν τις εκλογές», ανέφερε.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι η διοίκηση Μπουτάρη έχει αποτύχει και στην καθημερινότητα της πόλης και στην ανάπτυξη. Σχετικά με το ζήτημα της λήψης δανείου από την ΕΤΕπ ο κ. Καλαφάτης δεν θέλησε να σχολιάσει, καθώς όπως τόνισε δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το εάν προτίθεται αν είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2019. Όπως σημείωσε, «δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή τους πολίτες εάν θα ξανακατέβει για δήμαρχος». «Οι Θεσσαλονικείς μου έχουν αναθέσει με την ψήφο τους δύο ρόλους, στην κεντρική πολιτική σκηνή του βουλευτή και στην αυτοδιοίκηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Και στα δύο πεδία, υπάρχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Γι` αυτήν εργάζομαι, με συνέπεια και στους δύο ρόλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Κάλεσε τους δημότες να κάνουν υπομονή έως το 2019, χρονιά που θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές. Επανέλαβε πάντως την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου και πολιτική αλλαγή στη χώρα. «Υπομονή δεν ξέρω αν θα έχει ο δήμαρχος αλλά σίγουρα τη χρειάζονται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δυόμιση χρόνια», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» ξεκαθάρισε ότι είναι μέλος της Πρωτοβουλίας και πως δεν είναι του στυλ του να κάνει τέτοιου είδους προσεγγίσεις

Ο ίδιος, όπως είπε, είναι ευχαριστημένος με την δική του ομάδα. «Πιστεύω σε αυτούς με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί και που ήμασταν σε όλες τις δύσκολές στιγμές. Τιμώ τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης. Αναφερόμενος στα μέλη της παράταξής του σημείωσε ότι «ανεξαρτήτως ηλικίας, τρέχουν όλοι».

Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «ανόρεκτος» που του είχε αποδώσει ο Γιάννης Μπουτάρης προεκλογικά ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» σημείωσε ότι «δεν μπορεί να απαντά συνέχεια στις παλινωδίες του Γιάννη». «Ο κόσμος που παρακολουθεί ξέρει τελικά ποιος είναι ο ορεξάτος και ποιος ο ανόρεκτος», σχολίασε.

Σχετικά με τα πολιτικά δρώμενα ο βουλευτής τόνισε ότι «η συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι λόγος γιορτής» και επισήμανε τον κίνδυνο να οδηγήσει η κυβέρνηση σε ένα Grexit.  

«Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να μην είναι πλέον στο προσκήνιο,  αλλά πολύ φοβάμαι, ότι το σχέδιό του, είτε το πούμε “Plan B”, είτε “Plan Grexit” παραμένει στο ψυγείο της κυβέρνησης. Νιώθω ότι η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης έχει πολλά κοινά με την πορεία της πρώτης. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ικανοί να μας εμφανίσουν στο τέλος το “Plan Grexit” ως λύση του προβλήματος. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους», τόνισε.

Εξέφρασε την αγωνία του «να μη φτάσει η χώρα στο σημείο εκείνο που δεν θα έχει επιστροφή». Όπως είπε, «καλύτερα να γινόταν χθες οι εκλογές», ενώ εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την πρωτιά».

Σχολιάζοντας τη συμπλήρωση ενός χρόνου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «τα δείγματα γραφής είναι ιδιαίτερα θετικά». «Εχει γίνει ένα συστηματικό και ειλικρινές άνοιγμα στην κοινωνία, έχουν κινητοποιηθεί και ενεργοποιηθεί πολίτες που δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στο πολιτικό σύστημα και η Ν.Δ. διατηρώντας τον πυρήνα των αξιών της ουσιαστικά ανοίγεται ακόμα περισσότερο στην κοινωνία και γίνεται περισσότερο θελκτική σε ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης σχολίασε πως «όλοι οι καλοί χωράνε», χαρακτηρίζοντας θετικό την ενίσχυση των ψηφοδελτίων.