Skip to main content

Καλαφάτης: Δόλια και όχι άδολη η απλή αναλογική της κυβέρνησης

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» υπογράμμισε πως θα υπάρξει αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης 1»

Για «πλήρη αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης 1» από την κυβέρνηση, έκανε λόγο σήμερα, ο επικεφαλής των «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στη συζήτηση που έγινε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το νέο νόμο και πρότεινε «να επιστραφεί ο «Κλεισθένης 1» ως κείμενο επιεικώς απαράδεκτο».

Όπως είπε, «στην πραγματικότητα, ο "Κλεισθένης 1", που εισάγει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποσκοπεί στην αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι όχι στη σύνθεση, όπως θέλει να το εμφανίσει, μιλώντας για την απλή, αλλά άδολη αναλογική και τις συνεργασίες. Μόνον που αυτή η απλή αναλογική, δεν είναι άδολη, αλλά δόλια. Και δεν είναι ανα-λογική, αλλά παράλογη».

Καταδίκασε την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς, «δύο χρόνια διαβουλεύονταν μεταξύ τους, στην κυβέρνηση, για να μας φέρουν αυτό το πρόγραμμα και το παρέδωσαν για να διαβουλευτούν οι φορείς μέσα σε, μόλις, δύο βδομάδες. Αυτή είναι η αντίληψή τους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, «με τον "Κλεισθένη" πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προώθηση συνεργασιών, αλλά το να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, αφού τα συλλογικά  όργανα δε θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις» χωρίς τις απαιτούμενες πλειοψηφίες.  «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες σε εσωτερική παράλυση, ώστε από την θέση της αντιπολίτευσης να αποκτήσει χώρο για άσκηση πολιτικής(…).Σκοπός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να έχει τις τοπικές αρχές υποτελείς διάφορων κομισάριων. Γι αυτό προβλέπονται “επόπτες”, διορισμένοι από την κυβέρνηση. Όπως το υποκατάστημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη». Και υπογράμμισε: «Από τους 325 δημάρχους, οι 25 είναι ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, ο κόσμος να χαλάσει, αυτό πρέπει να αλλάξει»!

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των περιφερειακών και των δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ -που βλέπουν να συρρικνώνονται τα ποσοστά τους- αλλά και αριστερών ομάδων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Μοναδικός σκοπός, η διαιώνιση του λαϊκισμού σε τοπικό επίπεδο και ο "μπαχαλακισμός"! Πολιτική τους το "ό,τι δεν μπορώ να το ελέγξω, το διαλύω"»!

Ξεκαθάρισε ότι οι «Εντάξει» απέδειξαν στην πράξη ότι είναι υπέρ των συνεργασιών, τόσο προεκλογικά το 2014, όσο και με τη στήριξη προτάσεων της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε διάφορα θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητα του πολίτη. «Οι συνεργασίες, όμως, όπως κι έγιναν από τους «Εντάξει», δουλεύονται πάνω από το τραπέζι και παρουσιάζονται έγκαιρα. Δεν είναι ευκαιριακές συμφωνίες για να αρπάξουμε μερικές καρέκλες παραπάνω, όπως το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση!

Αντίθετα, μάλιστα, από τώρα ως και τις εκλογές, μόνον διχόνοια θα δούμε στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, αφού ανοίγει ο δρόμος για τον καθένα –κι εδώ δε μιλάω μόνο για ΣΥΡΙΖΑ- να κάνει ότι "δήθεν" βγαίνει μπροστά για το καλό της τοπικής κοινωνίας, αποβλέποντας μόνον στο να εξασφαλίσει κάτι την επομένη των εκλογών, από όποιον χρειαστεί μια ισχνή πλειοψηφία για να διοικήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο στους πολιτικούς καιροσκόπους», υπογράμμισε.

Ο κ. Καλαφάτης αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, πόσο άδολο είναι το σύστημα που είναι απλή αναλογική στον πρώτο γύρο και… ενισχυμένη αναλογική στον δεύτερο; Εδώ, δεν αναζητούμε την απλή αναλογική. Εδώ αναζητούμε την απλή λογική».

Συνταξιούχος δήμαρχος μετά το 2019 ο Μπουτάρης

Αναφερόμενος στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κατηγόρησε ότι «κάνει πλάτες στην κυβέρνηση» και επεσήμανε: «Στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, τοποθετείται με την τακτική του "μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Αθόρυβος και άφαντος στα σοβαρά, πρώτος στο νταβαντούρι. Στα σοβαρά συμπεριφέρεται σα δήμαρχος της Κάτω Ραχούλας και στα ασήμαντα σα δήμαρχος Νέας Υόρκης(…).   Βέβαια, έχει πει ότι είναι με το γκουβέρνο. Μας το έχει πει κατάμουτρα και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά συνέπεια σε όλους τους Θεσσαλονικείς». Και πρόσθεσε:

«Το ότι ο κ. δήμαρχος έχει αποφασίσει ότι θα είναι με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς που πραγματικά νοιαζόμαστε για την Αυτοδιοίκηση δεν θα στηλιτεύσουμε την αναιμική του παρουσία στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης. Γιατί ο κ. Μπουτάρης μπορεί μετά τον Οκτώβριο του 2019 να είναι συνταξιούχος δήμαρχος και να μην τον ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- και κατά συνέπεια στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως για μένα και για τους "Εντάξει" ισχύει ακριβώς το αντίθετο»!

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» καταμέτρησε μόνο λίγα από τα βασικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία δεν προσεγγίζει ο «Κλεισθένης 1»:
 

1. Οι δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) ανέρχονται μόλις στο 6.7% του συνόλου των δημοσίων δαπανών.

2. Στις δημόσιες επενδύσεις, η Αυτοδιοίκηση καλύπτει μόλις το 17.9% του συνόλου.

3. Τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί το 60-65% των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος, ξανά, στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι «σφυρίζει αδιάφορα» για τη δολοφονία της κυβερνησιμότητας των Δήμων που κυνικά επιχειρούν οι κυβερνώντες και υπογράμμισε πως τα θετικά του «Κλεισθένη 1», όπως οι ΣΔΙΤ, τα δημοψηφίσματα και οι αυξημένες αρμοδιότητες στις Δημοτικές Κοινότητες αποτελούν «θέματα που είναι πρωτίστως πολιτικής βούλησης».

Και κατέληξε: «Ό,τι κι αν λένε, πάντως, οι Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά με το σημερινό εκλογικό νόμο και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».