Skip to main content

Καλαφάτης: Ακρωτηριασμένο το... Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ προς τον Γ. Σταθάκη για τους μόλις τρεις, συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης, επιθεωρητές στη Βόρεια Ελλάδα

«Τρεις -και …χωρίς κούκο- υπάλληλοι στη Βόρεια Ελλάδα, συνιστούν ένα “ακρωτηριασμένο” Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων. Καλές οι διαδηλώσεις για το περιβάλλον, αλλά όταν κυβερνάς, έχεις την ευθύνη να λειτουργούν οι υπηρεσίες που θα το προστατεύσουν ουσιαστικά και όχι μόνο με συνθήματα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τις «τραγικές ελλείψεις του ΣΕΠΔΕΜ στη Βόρεια Ελλάδα».

Οι τρεις επιθεωρητές περιβάλλοντος, της προϊστάμενης συμπεριλαμβανομένης, σηκώνουν το βάρος του τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, καθώς και σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, σε έναν εκτεταμένο τομέα ευθύνης που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου και Ηπείρου.

«Είναι σαφές πως η διενέργεια αυτοψιών και ο εντατικός έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εναπόκειται στην προσωπική και επαγγελματική ευσυνειδησία των υπαλλήλων, στο σεβασμό τους στο περιβάλλον, στην αγάπη για την εργασία τους και στο φιλότιμό τους», επισημαίνει στην ερώτηση ο κ. Καλαφάτης και προσθέτει: «Μια δημόσια υπηρεσία με ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, όμως, δεν μπορεί να βασίζεται στην ανθρώπινη υπέρβαση των λειτουργών της».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Τραγική έλλειψη επιθεωρητών στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) Βόρειας Ελλάδας»

Με μόλις τρεις υπαλλήλους λειτουργεί το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) στη Βόρεια Ελλάδα, προσπαθώντας να καλύψει έναν εκτεταμένο χωρικά τομέα ευθύνης που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου και Ηπείρου.

Οι τρεις επιθεωρητές περιβάλλοντος, μία εκ των οποίων είναι και η προϊστάμενη της υπηρεσίας, καλούνται στο πλαίσιο ελέγχου τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας να διενεργούν αυτοψίες σε δημόσια και ιδιωτικά έργα καθώς και σε συναφείς δραστηριότητες, εφόσον δε διαπιστώνουν παραβάσεις να συντάσουν βεβαιώσεις προς τις διωκτικές αρχές για διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων και να εισηγούνται την επιβολή πρσοτίμων προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Αποδυναμωμένα και υποστελεχωμένα είναι και τα υπόλοιπα τμήματα του ΣΕΠΔΕΜ Βόρειας Ελλάδας,  οι επιθεώρησεις δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων, σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσουν.

Είναι σαφές πως η διενέργεια αυτοψιών και ο εντατικός έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εναπόκειται πλέον στην προσωπική συνείδηση της επαγγελματικής ευθύνης των υπαλλήλων, στο σεβασμό τους στο περιβάλλον, στην αγάπη για την εργασία τους και στο φιλότιμό τους.

Μια δημόσια υπηρεσία όμως με ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή δεν μπορεί να βασίζεται ούτε να απαιτεί ουσιαστικά την ανθρώπινη υπέρβαση των λειτουργών και των υπαλλήλων του. Οι απαραίτητοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας και η βεβαιώσεις των παραβάσεων επιβάλλεται να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα για τη διαφύλαξη του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.    Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ενίσχυσης και στελέχωσης των τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων στη Βόρεια Ελλάδα; Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα;»