Skip to main content

Καλαφάτης: Άδικη διάκριση μεταξύ κατόχων ομοειδών πτυχίων

Πρόκειται περί κραυγαλέας περίπτωσης κατάφωρα άδικης μεταχείρισης και δείχνει τουλάχιστον αδυναμία σαφούς προσδιορισμού των προσόντων, λέει ο βουλευτή

Την άνιση μεταχείριση πτυχιούχων ομοειδών σχολών σε διαγωνισμό πλήρωσης θέσεων Π.Ε. Γραμματέων Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ, αναδεικνύει με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι απόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών, ιδίως τμημάτων Ιστορίας - Αρχαιολογίας με κατευθύνσεις και μεταπτυχιακές σπουδές ευρύτερες του στενού φιλολογικού αντικειμένου (που επιπλέον είναι επιλέξιμοι από τον ΟΑΕΔ για διοικητικές θέσεις δικαστικών υπηρεσιών), τίθενται εκτός διαγωνισμού. Την ίδια ώρα, κάτοχοι τίτλου σπουδών με εξόφθαλμη συνάφεια, όπως οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας- Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, μπορούν να λαβουν κανονικά μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό.

«Πρόκειται περί κραυγαλέας περίπτωσης κατάφωρα άδικης μεταχείρισης», τονίζει ο κ. Καλαφάτης. «Και δείχνει τουλάχιστον αδυναμία σαφούς προσδιορισμού των προσόντων που το αρμόδιο Υπουργείο κρίνει πως πρέπει να διαθέτουν οι γραμματείς των διακστικών υπηρεσιών. Σίγουρα πρόκειται για αδικαιολόγητη προχειρότητα στην κατάρτιση του πίνακα αποδεκτών τίτλων σπουδών.»

Η ερώτηση

ΘΕΜΑ: «Απαιτούμενα προσόντα και αποδεκτοί τίτλοι σπουδών της προκήρυξης 1Κ/2017 για την πλήρωση θέσεων ΠΕ Γραμματέων Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων».

Η προκήρυξη 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ αφορά προσλήψεις ΠΕ γραμματέων για την κάλυψη 404 θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

Η επεξεργασία των απαιτούμενων προσόντων και των αποδεκτών τίτλων σπουδών, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό, αποδεικνύει πως υπάρχουν απόφοιτοι συγκεκριμένων σχολών και κάτοχοι επιστημονικών τίτλων σπουδών που αποκλείονται εντελώς από τη διεκδίκηση αυτών των θέσεων.

Η παραδοξότητα έγκειται στο γεγονός του συναφούς αντικειμένου πολλών αποδεκτών τίτλων σπουδών με πολλούς από τους οποίους δε θεωρούνται κατάλληλοι για την πλήρωση αυτών των θέσεων.

Συγκεκριμένα, απόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών, ιδίως τμημάτων Ιστορίας - Αρχαιολογίας με κατευθύνσεις και μεταπτυχιακές σπουδές ευρύτερες του στενού φιλολογικού αντικειμένου, τίθενται εκτός διαγωνισμού ενώ κάτοχοι τίτλου σπουδών με εξόφθαλμη συνάφεια, όπως οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας- Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, μπορούν να λάβουν κανονικά μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό.

Εξάλλου, ο ΟΑΕΔ, στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που υλοποιεί, δέχεται, ως εν δυνάμει επιλέξιμους, υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει από φιλοσοφικές σχολές (όπως το τμ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας), για να απασχοληθούν προσωρινά και να αποκτήσουν προϋπηρεσία σε διοικητικές θέσεις δικαστικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και γραμματέων.

Πρόκειται περί άνισης και άδικης μεταχείρισης, η οποία υποκρύπτει τουλάχιστον αδυναμία σαφούς προσδιορισμού των ιδιαίτερων προσόντων που το αρμόδιο Υπουργείο κρίνει πως πρέπει να διαθέτουν οι γραμματείς των διακστικών υπηρεσιών και αδικαιολόγητη προχειρότητα στην κατάρτιση του πίνακα αποδεκτών τίτλων σπουδών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε άμεσα να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο πλάισιο αποδεκτών τίτλων σπουδών της οικείας προκήρυξης και να αναθεωρήσετε τα απαιτούμενα προσόντα ως προς τα συγκεκριμένα γνωσιοθεωρητικά πεδία ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται πολλοί πτυχιούχοι που αδυνατούν ανεξήγητα να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό;