Skip to main content

Κακές οι ενδείξεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Για ποιο λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι συγκρατημένοι - Τι συμβαίνει με την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ

Την ελπίδα τους, η οποία ...βαφτίζεται πεποίθηση, ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του 2017 διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η αισιοδοξία τους, στην πράξη, είναι συγκρατημένη. Κι αυτό γιατί οι ενδείξεις που έχουν δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Για παράδειγμα, ακόμα αναμένουν από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμευθεί η εκκρεμούσα δόση, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Όπως υπενθύμισε ανώτερος παράγοντας της ευρωζώνης, τα 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα προς την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου. Μετά τα λεφτά χάνονται και μάλιστα οριστικά.

Μαζί θα χαθεί και ένα μεγάλο μέρος των ωφελειών στις οποίες έχει να επενδύει η ελληνική πλευρά από τις πιθανές αλλαγές στο ρόλο του ESM. Μια συζήτηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάνουν μια γενική συζήτηση προς το παρόν, η οποία ξεκινάει από «πολύ διαφορετικές απόψεις. Όμως, εκφράζεται η πεποίθηση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το ρόλο του ESM και ότι η πραγματική συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Οπότε, καλό θα είναι για την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της, και όχι να κινηθεί στο περιθώριο.