Skip to main content

«Κάηκαν» οι τσέπες των Θεσσαλονικέων από τις ζημιές του παγετού

Τι έφταιξε και πόσο κόστισαν οι ζημιές σε σωληνώσεις και ατομικούς καυστήρες θέρμανσης εξαιτίας του παγετού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των συντηρητών.

Καυτός ήταν ο "λογαριασμός" εν μέσω παγετού τον Ιανουάριο για τους Θεσσαλονικείς που υπέστησαν ζημιές στις σωληνώσεις και τους ατομικούς καυστήρες θέρμανσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 25% των καταναλωτών με ατομικούς λέβητες είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου αντιμετώπισαν προβλήματα από σπασμένες σωληνώσεις και ανεπανόρθωτες ζημιές στους καυστήρες μέχρι και καταστροφές σε καλοριφέρ.

Ανάλογα με το εύρος των ζημιών το "κουστούμι" για τον καταναλωτή κυμαινόταν από 200 έως και πάνω από 2.000 ευρώ, όπως τόνισε στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών - Συντηρητών Καυστήρων και Συσκευών Υγρών και Αερίων καυσίμων στην Βόρεια Ελλάδα.  Πρόκειται για μία σημαντική επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών σε μία περίοδο που πολλά νοικοκυριά στενάζουν από την οικονομική κρίση.

Με την κατανάλωση του φυσικού αερίου να καταγράφει άνοδο πάνω από 50% τον Ιανουάριο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, το μόνο θετικό νέο για την τσέπη των Θεσσαλονικέων είναι ότι η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε απαλλαγές και σημαντικές εκπτώσεις σε όσους καταναλωτές με καυστήρες φυσικού αερίου παρουσίασαν διαρροές, άφηναν τις βρύσες ανοιχτές, για να αποφύγουν το πάγωμα των εγκαταστάσεών τους ή εγκατέστησαν κατεστραμμένα υδρόμετρα.   

Σύμφωνα με τον κ.Σπανουδάκη, οι ζημιές δεν μπορούσαν να προβλεφθούν γιατί η θερμοκρασία έπεσε για πολλές ημέρες σε θερμοκρασίες που η Θεσσαλονίκη είχε να ζήσει 60 χρόνια. "Ακούστηκε ως επιχείρημα ότι στο εξωτερικό δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Στο εξωτερικό, όμως, δεν έχουν μπαλκόνια οπότε δεν έχουν και βρύσες στα μπαλκόνια, όπως στην Ελλάδα. Επίσης, κάποιοι είπαν γιατί να μην είναι εσωτερικός ο λέβητας. Ποιος μπορεί, ωστόσο, από πλευράς υποδομής ή ποια νοικοκυρά θέλει να έχει μέσα στο σπίτι λέβητα; Είναι απλό: ένας λέβητας για να λειτουργήσει χρειάζεται αέριο, ρεύμα και νερό. Κάποια στιγμή δεν είχαμε ρεύμα, αρκετές ώρες ή και ημέρες κάποιοι δεν είχαν νερό, μόνο η παροχή αερίου ήταν κανονική.  Για αυτούς τους δύο λόγους δεν μπόρεσαν να δουλέψουν οι λέβητες. Ζημιές, εξάλλου, έγιναν και μέσα σε σπίτια που δεν ήταν αναμμένα τα καλοριφέρ γιατί όπου δεν κυκλοφορούσε το νερό έσπασαν σωληνώσεις ή ακόμη και τα σώματα θέρμανσης", εξηγεί ο κ.Σπανουδάκης.

Παράλληλα, πολλές σωληνώσεις πάγωσαν επειδή δεν ήταν καλά μονωμένες και στη συνέχεια η ζημιά προχώρησε στους λέβητες. "Στις συντηρήσεις που πραγματοποιούμε, εάν εντοπίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα μόνωσης στις σωληνώσεις ενημερώνουμε τους καταναλωτές για το τι πρέπει να κάνουν. Καλώς ή κακώς οι καταναλωτές κοιτάζουν το κόστος και δεν συντηρούν τους καυστήρες. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις που ήταν συντηρημένες ήταν λίγες. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε μάθει να κατηγορούμε τους άλλους για όλα όσα μας συμβαίνουν χωρίς να κοιτάζουμε τα δικά μας λάθη. Με τον φόβο νέου ψύχους σήμερα βλέπουμε καυστήρες και σωλήνες τυλιγμένους με κουβέρτες. Έστω και με αυτό τον τρόπο ο κόσμος κατάλαβε και κάτι προσπαθεί να κάνει", υπογραμμίζει ο κ.Σπανουδάκης.

Κατά τον ίδιο, βάση της νομοθεσίας η συντήρηση των καυστήρων είναι υποχρεωτική για όλους μία φορά τον χρόνο. "Ο νόμος υπάρχει αλλά δεν τηρείται. Προβλέπει, δε, όχι απλά συντήρηση αλλά συντήρηση βάσει εκπομπών καυσαερίων. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει και πρόστιμο 500 ευρώ αν πάει μέσω τμήματος Περιβάλλοντος", αναφέρει.