Skip to main content

Και οι δασεργάτες της Β. Ελλάδας στην κινητοποίηση της 11ης Σεπτεμβρίου

Στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αποφάσισαν να συμμετέχουν οι δασεργάτες της βόρειας Ελλάδας.
Στην υψηλή ανεργία των δασεργατών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, εξαιτίας της μείωσης πόρων των δασαρχείων για τις σχετικές εργασίες στα δάση (υλοτομία, καθαρισμοί, αναδασώσεις), καθώς και των ιδιωτικών εργολαβιών αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του κλάδου, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Ανέφεραν ακόμη πως οι δασεργάτες της βόρειας Ελλάδας θα συμμετέχουν με το ΠΑΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της 11ης Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Προειδοποίησαν, επίσης, πως σε χρόνο που θα αποφασίσουν θα κατεβούν με τα μουλάρια τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζουν συλλαλητήριο στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση των πιστώσεων.

Όπως επεσήμαναν, οι περισσότεροι δασεργάτες - σε ποσοστό 60-70% στη βόρεια Ελλάδα - είναι άνεργοι εδώ και τέσσερις μήνες (εργάζονται εποχιακά από Μάρτιο έως Οκτώβριο), ενώ πολλοί παραμένουν απλήρωτοι και για προηγούμενες εργασίες.

Κατήγγειλαν, επίσης, την τακτική ορισμένων δασαρχείων να αναθέτουν μέρος της δουλειάς είτε σε μικρούς «εικονικούς» συνεταιρισμούς, που, όπως είπαν, «δημιουργήθηκαν με το Π.Δ. 126/86 και τον νόμο 2810/2000», είτε μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτες εργολάβους, «πολλοί από τους οποίους απασχολούν υπαμειβόμενους αλλοδαπούς και ανασφάλιστο προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι με αυτές τις πρακτικές σημειώνονται καθυστερήσεις, λόγω ενστάσεων, δικαστικών εμπλοκών κ.α. (φέρνοντας ως παράδειγμα τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) και ταυτόχρονα τίθενται σε κίνδυνο και τα δάση, αφού «οι εργολάβοι ενδιαφέρονται μόνο για τα καλά ξύλα και αφήνουν τα καυσόξυλα, που έχουν μικρό ποσοστό κέρδους, να σαπίζουν και να γίνονται εστίες φωτιάς».

«Εμείς θέλουμε οι δουλειές να δίνονται από τα δασαρχεία απευθείας στους συνεταιρισμούς, στους επαγγελματίες δασεργάτες και να πληρώνονται από τον κωδικό (878) του τακτικού προϋπολογισμού, με τις τιμές που ορίζει κάθε φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας Αλέκος Τσουραλάκης.

Ο κ. Τσουραλάκης ανέφερε, επίσης, πως από την αρχή του χρόνου έχει παρακρατηθεί το 10% των πόρων για υλοτομία, σ΄ όλα τα δασαρχεία και έχει μειωθεί το ποσοστό αποδέσμευσης των πληρωμών ανά μήνα, από 8% σε 7% για πληρωμές εργασιών με εμφανή τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς καυσόξυλα το χειμώνα, ορεινά και ακριτικά χωριά».

Υποστήριξε ακόμη πως «το ένα δέκατο των κονδυλίων που δίνεται για πυρόσβεση, εάν δίνονταν για την πρόληψη δεν θα υπήρχε κίνδυνος. Και τα δάση θα ήταν προστατευμένα και αντιπυρικές ζώνες θα υπήρχαν. Όμως, τα τελευταία 10-15 χρόνια, οι πόροι για υλοτομία και καθαρισμούς δασών διαρκώς μειώνονται. Στην Ηλεία είχε να γίνει υλοτομία είκοσι χρόνια. Πέρσι, ευτυχώς κληθήκαμε τελευταία στιγμή να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες στην Πάρνηθα και δεν προχώρησε η φωτιά».

Ο εκπρόσωπος των δασεργατών είπε ακόμη ότι οι συνεταιρισμοί πληρώνουν φόρο 10% επί των πωλήσεων για τα καυσόξυλα και 17% για τα καλά ξύλα, ενώ οι ιδιοκτήτες δασών έχουν απαλλαγεί από φόρους, για τις εκμεταλλεύσεις, με νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Οι δασολόγοι και οι δασεργάτες αρκούν για να κάνουν υλοτομία, έχουν την εμπειρία για τη γνώση, δεν χρειάζονται οι εργολάβοι στα δάση», τόνισε εκ μέρους του Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου, ο δασολόγος Γιώργος Βούρτσας. Ενάντια στις εργολαβίες στα δάση τάχθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.