Skip to main content

Και αυτοί στον κόσμο τους...

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τις δευτερολογίες Παπανδρέου και Σαμαρά, με τους δύο άντρες να ασκούν σκληρές επιθέσεις ο ένας στον άλλον.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Την ώρα που η χώρα βιώνει τη δραματικότερη κατάσταση της Μεταπολίτευσης και χρειάζεται όσο ποτέ συναίνεση στην πράξη και όχι λόγια, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας ανεβάζουν τους τόνους και αναλώνονται σε μάχη εντυπώσεων.

Το highlight της σημερινής αντιπαράθεσης Παπανδρέου- Σαμαρά είναι το κάλεσμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να απολογηθεί για την περίοδο διακυβέρνησής του. «Γιατί κρύβετε τον κ. Καραμανλή; Θα έπρεπε κάποια στιγμή να μας μιλήσει και να απολογηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κάλυψε, πάντως, τον πρώην πρωθυπουργό και άφησε αναπάντητες τις βολές Παπανδρέου.

Ο κ. Σαμαράς, αφού επέκρινε την οξύτητα του λόγου του κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για το ότι πριν από 30 χρόνια αρνούνταν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ σήμερα η κυβέρνηση λέει «ναι» στην επιτήρηση και στην εξάρτηση της χώρας από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το ότι παρομοίασε τη χώρα μας με Τιτανικό, ενώ συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλό ο ΥΠΟΙΚ να μην μιλάει πολύ στο εξωτερικό».

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δέχτηκε ειρωνικά σχόλια από μερίδα των βουλευτών της ΝΔ για τον τρόπο που εκφράζεται, ξέσπασε και σε έντονο ύφος απάντησε: «Φθάνει πια αυτό το αστείο. Ναι, είμαι Έλληνας της διασποράς και είμαι περήφανος. Είμαι Έλληνας της διασποράς, γιατί ο πατέρας μου εξορίστηκε δύο φορές», ενώ κάλεσε τη ΝΔ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα.

Οι δύο άνδρες περιορίστηκαν στον «διαγωνισμό» για το ποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχει τις περισσότερες ευθύνες και έκανε το μεγαλύτερο κακό στη χώρα. Έτσι, αυτό που μένει από την κόντρα Παπανδρέου- Σαμαρά είναι, για μίαακόμη φορά, τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες των κοινοβουλευτικώνομάδων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στους λόγους των αρχηγών τους...

Η ουσία είναι ότι την ώρα που τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών ψηφίζουν συνήθως με ομοφωνία την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική εξουσία αδυνατεί να διατηρήσει κοινή γραμμή για το συμφέρον της πατρίδας και να συμφωνήσει ακόμη και στα στοιχειώδη.