Skip to main content

Καινοτομία από υπόγειο της Νεάπολης στις high tech αγορές του κόσμου

To success story της Computer Systems Thessaloniki που δημιούργησε ένα καινοτόμο υλικό για την προστασία των υπολογιστών από την υπερθέρμανση.

Σε ένα μικρό ημιυπόγειο χώρο στη Νεάπολη, το 2008, ο Παναγιώτης Καρυδόπουλος άνοιξε το δικό του κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο 30χρονος τότε μηχανικός, προβληματίστηκε όταν πολλοί πελάτες του έφερναν laptop με καμένες κάρτες γραφικών και, ψάχνοντας να βρει την αιτία, κατέληξε στα thermal pads, το υλικό προστασίας του hardware από την υπερθέρμανση. Ωστόσο, τα thermal pads με τον χρόνο φθείρονται και δεν αποδίδουν, όμως ο κ. Καρυδόπουλος βρήκε τη λύση και κατέληξε να είναι ο εφευρέτης και κατασκευαστής ενός καινοτόμου υλικού που σήμερα εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Είχε την ιδέα, του έλειπε όμως το κεφάλαιο, καθώς και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία ώστε να προχωρήσει στην έρευνα για τη δημιουργία του υλικού. Κατέθεσε, λοιπόν την ιδέα του, η οποία εγκρίθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν προϋπολογισμό σχεδόν 170.000 ευρώ. Ο κ. Καρυδόπουλος ξεκινά την έρευνα το Σεπτέμβριο του 2012, από κοινού με τον κ. Παναγιώτη Φραντζή, μηχανικό υλικών, ώσπου η ομάδα δημιουργεί μια παχύρρευστη θερμοαγώγιμη κρέμα που αντικαθιστά τα φθαρμένα εργοστασιακά thermal pads, την Κ4-PRO και εν συνεχεία την Κ5-PRO.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρυδόπουλος, αρχικά η ελληνική αγορά ήταν επιφυλακτική σε μια τέτοια καινοτομία. «Τα πρώτα βήματα έγιναν μέσω Ε-bay, όπου αναρτούσα την εφαρμογή της K5-PRO ως υπηρεσία. Πολλοί ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό έστελναν τα laptop τους σε εμένα, στη Νεάπολη, τα επισκεύαζα και τα έστελνα πίσω», εξηγεί ο ίδιος στη Voria.gr.

Η ομάδα μεγάλωσε με τη συμμετοχή του ηλεκτρονικού μηχανικού, Νίκου Καραγιάννη και της βοηθού έρευνας, Μελίνας Αναγνώστη. Το 2014, η κρέμα βγαίνει στην αγορά και η ομάδα την παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Μάλιστα, την ίδια χρονιά η επιχείρηση με την επωνυμία Computer Systems Thessaloniki, απέσπασε Βραβείο Καινοτομίας στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο μηχανικός υλικών, Παναγιώτης Φραντζής κάνει ακόμη ένα πείραμα στον πάγκο εργασίας του.

Σε εγκαταστάσεις δύο ορόφων, πλέον, στην οδό Διδυμοτείχων 29, στη Νεάπολη, η επιχείρηση παράγει και συσκευάζει κατ’ αποκλειστικότητα την Κ5-PRO, την οποία εξάγει σε δεκάδες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Μαλαισία, Γερμανία, Αυστραλία, ακόμα και στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία! Το ποσοστό της παραγωγής που εξάγεται ξεπερνά το 95%, δηλαδή περίπου 1.000 τεμάχια κάθε μήνα. Τεχνικοί υπολογιστών από κάθε γωνιά του πλανήτη παραγγέλνουν την κρέμα από τη Νεάπολη, καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστικό προϊόν με αντίστοιχη αποδοτικότητα και την εφαρμόζουν για να προστατεύσουν τα προϊόντα τεχνολογίας των πελατών τους από την υπερθέρμανση. Ακόμη, πελάτες της επιχείρησης, είναι και ιδιώτες που επιθυμούν να προστατεύσουν τους προσωπικούς του Η/Υ. Το τελευταίο διάστημα, η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου μεταπωλητών σε διάφορες χώρες. Εταιρίες του εξωτερικού έχουν αιτηθεί να αγοράσουν τα πνευματικά δικαιώματα ώστε να παράγουν το προϊόν, κάτι τέτοιο όμως δεν το συζητά η Computer Systems Thessaloniki.

Ο Παναγιώτης Καρυδόπουλος και η ομάδα του με το Βραβείο Επιχειρηματικότητας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στα εργαστήριά της η επιχείρηση συνεχίζει να επισκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές των εταιριών Apple, HP, SONY, Lenovo, Toshiba, Asus, Acer, εξυπηρετώντας ένα ευρύ δίκτυο πελατών. Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνα αναπτύσσοντας νέα καινοτόμα προϊόντα που αφορούν το hardware, διατηρώντας όμως μυστική... τη συνταγή για την παραγωγή της κρέμας με τη μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η Computer Systems Thessaloniki δέχεται ηλεκτρονικές παραγγελίες (εδώ) ενώ εφαρμόζει την καινοτομία στους πελάτες της απ' ευθείας στο κατάστημά της.