Skip to main content

Κ. Ζέρβας: Αυτός δεν είναι ο Μπουτάρης που γνώρισα

Μιλάει για τα περίφημα «γεύματα», την κριτική που ασκεί και ποιους αγγίζει - Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του για την επόμενη ημέρα

«Παλιά, όλοι θα ήθελαν να πιουν ένα ούζο παρέα μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Τώρα είτε ο ίδιος δεν προσκαλεί, είτε δεν είναι προσκεκλημένος. Αυτό και από μόνο του κάτι σημαίνει», τονίζει με νόημα o Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Thessnews.

Ο κ. Ζέρβας απαντά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί «ανέντιμης στάσης», ενώ τονίζει ότι «δεν είναι ο Μπουτάρης που γνώρισα».

Όπως αναφέρει ο κ.Ζέρβας, το ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών προέκυψε μετά την υπόθεση με 650 συμβασιούχους του δήμου, όπου ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό γιατί δεν έκανε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση μονιμοποίησης τους ενώ υπήρχε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Τυχαίνει μετά μια ανάλογη περίπτωση με 6 εργαζόμενους, εγώ κρατώ την ίδια στάση, ο δήμαρχος μου ζητά να ψηφίσω να κάνει ο δήμος έφεση για να μην έχουν όλοι τις επιπτώσεις που ήδη είχα εγώ, αρνούμαι και μου ζητά την παραίτηση μου από τη θέση του αντιδημάρχου για την εν γένει στάση μου, όπως μου είπε. Προφανώς παραιτούμαι. Για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θέτω οποιοδήποτε θέμα. Και μετά σταδιακά υπάρχει μια πλήρης απομάκρυνση του. Έχω να μιλήσω τετ-α-τετ με το Μπουτάρη από τον Σεπτέμβριο», εξηγεί ο κ.Ζέρβας σημειώνοντας ότι έπαιξε τον ρόλο της Ιφιγένειας στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ανήκει και παραμένει στην Πρωτοβουλία και επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Γ. Μπουτάρης που αρχικά γνώρισα ήταν φιλελεύθερος άνθρωπος και ένα από τα μεγάλα του χαρίσματα ήταν ότι ήταν ανοιχτός και συζητούσε. Εδώ και αρκετό καιρό δεν επιδέχεται κριτική. Και όχι μόνο από μένα! Η Πρωτοβουλία σαν παράταξη έχει να συνεδριάσει από τον Απρίλιο του 2015». Στην ερώτηση αν έχεις φιλοδοξία να ηγηθεί της Πρωτοβουλίας απαντά: «Ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά έχει φιλοδοξίες. Αλλιώς θα καθόταν σπίτι του. Δεν ξέρω πως θα είναι η κατάσταση σε 2-3 χρόνια, πως θα είναι τα πράγματα στο δήμο και στη χώρα. Μπορεί να θέλει ο Γ. Μπουτάρης να ξανακατέβει».

Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον στηρίξει σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με το «πώς θα είναι τα δεδομένα τότε, πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε ως διοίκηση και ποια θα είναι η ομάδα των συνεργατών του». Και συνεχίζει: «είναι αυθαίρετο να θεωρείς ανέντιμη στάση το να μην συμφωνείς μαζί του σε όλα. Αυτό ταιριάζει μόνο σε απολυταρχικά κόμματα και καθεστώτα. Ο φιλελεύθερος Γιάννης Μπουτάρης που χαιρόταν να ακούει τη γνώμη του καθενός, θεωρεί σήμερα ότι κάποιος που έκανε διαφορετική τοποθέτηση σε κάποια θέματα είναι ανέντιμος και πρέπει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Λυπάμαι πολύ αλλά αυτός δεν είναι ο Γ. Μπουτάρης που γνώρισα και γνώρισε όλη η πόλη. Μπορεί να έχει το δικό του ιδιαίτερο στυλ σε αυτά που λέει, αλλά η οποιαδήποτε κριτική και συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεριάλιτι και ατάκας. Δεν υπάρχει πρόβλημα αντιπολίτευσης αλλά διοίκησης».

Κατά τον κ.Ζέρβα, ο δήμαρχος έχει εγκλωβιστεί τον τελευταίο καιρό σε μια συγκεκριμένη ατζέντα, πιθανότατα έχοντας και κάποιες επιρροές από ανθρώπους που είναι δίπλα του. «Έχει χαθεί αυτή η ευρύτητα, που υπήρχε με στελέχη του όπως εγώ ή ο Ανδρέας Κουράκης και άλλοι που δεν είμαστε πια τακτικοί συνομιλητές του. Θεωρεί ότι έτσι πρέπει να πορεύεται και ότι όποιος είναι μαζί και συμφωνεί είναι καλός και όποιος όχι είναι απέναντι. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό και η όποια κριτική μου είναι με βάση το πρόγραμμα μας και την πρόθεση μας για ουσιαστικές αλλαγές στην πόλη».

Σημεώνει ότι η διοίκηση του δήμου είναι πάρα πολύ πίσω ακόμη σε καθαριότητα, ελεγχόμενη στάθμευση, στάσεις λεωφορείων, ποδηλατοδρόμους και το διαρκές και συνέχεια οξυνόμενο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.

Τονίζει ότι ο δήμαρχος λειτουργεί πλέον μ’ ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων και ότι από το 2014 και μετά υπάρχει μια απόκλιση και στην πολιτική της Πρωτοβουλίαες και στην συμπεριφορά του. «Δεν ξέρω, υπάρχει κόπωση; Υπάρχει μια μόνιμη επιρροή από συγκεκριμένα άτομα; Πρέπει να είμαστε πιο κοντά στην καθημερινότητα. Καλά τα ταξίδια στην Αμερική για την προώθηση της πόλης αλλά να μην μπορείς να λειτουργήσεις ένα infokiosk, να μην υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες;».

Ερωτηθείς για τα διαπαραταξιακά γεύματα του τελευταίου διαστήματος υπογραμμίζει ότι δόθηκε μια σημαντική ένταση σε αυτά από την ίδια την διοίκηση, που τον τελευταίο καιρό βλέπει παντού εχθρούς. «Δεν υπάρχουν δράκοι σε αυτή την ιστορία. Μήπως τελικά ο βασιλιάς είναι ασθενής; Παλιά, όλοι θα ήθελαν να πιουν ένα ούζο παρέα με τον Γ. Μπουτάρη. Τώρα είτε ο ίδιος δεν προσκαλεί, είτε δεν είναι προσκεκλημένος. Αυτό και από μόνο του κάτι σημαίνει».